Kultura
191

Završetak akcije "Ja sam Muzej" uz 3D video mapping projekciju na fasadi Zemaljskog muzeja BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Velika građanska akcija "Ja sam Muzej" koja je otpočela izložbom portreta radnika Zemaljskog muzeja BiH i svakodnevnim dežurama, a koja je okupila više od tri hiljade građanki i građana, simbolično će biti okončana jedinstvenom 3D video mapping projekcijom na fasadi glavne zgrade Muzeja.

Ova projekcija još jedan je od načina na koji se želi odati počast radnicima-čuvarima Muzeja koji su brigom o eksponatima i zgradi omogućili ponovno otvorenje ove naučno-kulturne institucije.

Nakon zvanične ceremonije otvorenja u utorak u 14 sati muzej će biti otvoren za posjetioce od 16:00 do 19:00 sati.

Također, od 15:00 sati svi zainteresovani građani imat će mogućnost da se besplatno, autobusima Centrotransa, prevezu do Zemaljskog muzeja i to iz Vogošće, Hrasnice i Dobrinje, sa svim usputnim stajalištima. Autobusi će biti vidljivo obilježeni natpisima "Ja sam Muzej".

3D video mapping projekcija počet će u 20:30 sati i trajati do 21:30 sati i u tom periodu, privremeno će biti obustavljen saobraćaj u krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci u ulici Zmaja od Bosne, na dijelu od raskrsnice sa I transverzalom, skretanje prema ulici Put života, do raskrsnice s ulicom Franje Račkog.

Projekciju je u saradnji s UG Akcija osmislio DMRDisplay, a tehničku podršku pružio je Blow Up.

Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima i građankama Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine.

Također, ovim događajem pravi se simbolična retrospektiva akcije "Ja sam Muzej". Organizatori se zahvaljuju svim građanima i građankama koji su digli svoj glas za spas Zemaljskog muzeja i simboličnim dežurama u Muzeju pružili svoju podršku ovoj instituciji, te pozivaju sve građane da im se pridružite u 20:30 sati ispred Zemaljskog muzeja BiH.