Kultura
0

Završeno XIII Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana

Sarajevo-x.com
Na XIII Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana koje se održavalo od 22. maja do 1. juna 2008. u regiji Pulja (Puglia) u Italiji svakodnevno su se održavale radionice, susreti, konferencije u kojima su učestvovali i umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

U jednom od najznačajnijih izložbenih paviljona Fiere del Levante u Bariju, predstavljeni su radovi radovi naših arhitektica: Senke Ibrišimbegović, Nermine Zagore i Dine Samić, te Armine Pilav, zatim radovi likovnih umjetnika: Ervina Babića, Adle Isanović, Maje Rubinić, Emine Kujundžić, Tatjane Vidojević-Babić, te modnog kreatora Adnana Ćorambegić. Predstavljen je i rad pjesnikinje Emine Džaferović, a na glavnom stage-u su nastupile grupe "The Last Location" i "Euthanasia".

Bosanskohercegovački umjetnici su izazvali veliku pažnju kolega i publike, te dali veliki broj intervjua za medije: Corriera della Serra, La Repubblica, MTV, Radio televizija Slovenija, RRTV Makedonija i druge.

Predstavljeni su i workshopovi koje je organizovao Međunarodni centar za mir Sarajevo 2007/2008 u okviru priprema za Bijenale: workshop “Sarajevo, neki drugi grad-Puglia-Sarajevo” i workshop “Muzika Mediterana”. U okviru ovih wokshopova umjetnici Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, San Marina, Danske, Egipta i Slovenije predstavili su rezultate svog rada u Sarajevu.

Koordinator workshopa “Sarajevo, neki drugi grad-Puglia-Sarajevo” je bila Emina Omanović, a Koordinatori workshopa muzika video Mediterana su bili su Lejla Džambazov i Bojan Mustur.

Delegaciju je predvodio predsjednik Međunarodnog centra za mir, Ibrahim Spahić, prvi predsjednik od 2001.- 2007. i osnivač Asocijacije Bijenala. Spahić je učestvovao u radu Generalne skupštine Asocijacije Bijenala u čije članstvo je primljeno MInistarstvo kulture Crne Gore i Siracuse, i donesena odluka da se sljedeće Bijenale u Skoplju održi od 03. do 13. septembra 2009. godine.

Organizatori Bijenala u Pugliji istakli su važan doprinos zajedničkog rada Sarajeva, Skoplja i Puglie u pripremi i realizaciji ovog Bijenala.

Spahić je govorio na konferenciji Euro-Mediteranskog Foruma FEMEC o interkulturalnom dijalogu i na konferenciji o kulturnim politikama i savremenoj umjetnosti. Ističući u svojim nastupima da se nada da neće nekom pasti na pamet da uvede standarde u kulturi kao u agrokulturi i time uništi svu kreativnost na kojoj počiva umjetnost.