Kultura
0

Završeni "Dani Sarajevo film festivala u Goraždu"

FENA
Projekcijom filma "Teško je biti fin" bh. reditelja Srđana Vuletića u nedjelju navečer je u prisustvu brojne publike zatvorena manifestacija "Dani Sarajevo film festivala" u Goraždu. Grad na Drini je imao privilegiju da bude jedini van Kanona Sarajevo u kojem su prikazani neki od filmova sa ovogodišnjeg SFF-a.

Ukupno pet filmskih ostvarenja prikazano je na otvorenom rukometnom igralištu u naselju 1. maj, a zatvaranju manifestacije prisustvovali su i predstavnici Direkcije SFF-a čija je želja da ova najprestižnija filmska smotra u regionu bude bliža što većem broju ljubitelja filma.

Direktor Direkcije SFF-a Mirsad Purivatra uputio je riječi zahvalnosti kako publici tako i načelniku općine Goražde Mustafi Kurtoviću koji je, kako je kazao, sa svojim timom pružio nesebičnu pomoć u organizaciji ovog događaja.

"Iskreno se nadam da će ova saradnja biti nastavljena i da ćemo iz godine u godinu imati više filmova, više gostiju i publike koja će uživati u filmskim projekcijama", kazao je Purivatra uz kojeg je u Goraždu boravila i selektorica takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić u ovoj, ali i ulozi autora i producenta igranog filma "Snijeg" čije će snimanje započeti 10. septembra u selu Žigovi u općini Goražde.

"Izuzetno sam sretna što se moj dolazak poklopio i sa zatvaranjem SFF-a u Goraždu, a boravak ovdje iskoristili smo i za obilazak lokacija gdje ćemo snimati naš prvi igrani film čija je rediteljka Aida Begić. Drago mi je da se SFF u Goraždu simbolično zatvara filmom "Teško je biti fin" s kojim je počeo 13. SFF u Sarajevu jer je riječ o filmu koji je dobio odlične kritike od domaćeg i međunarodne pubike", kazala je Tataragić.

Zatvaranju SFF-a u Goraždu prisustvovao je i producent filma Ademir Kenović, podsjetivši publiku da je film "Teško je biti fin" pripreman tri godine te da je podržan od mnogih partnera između ostalih i državne televizije čiji je direktor Mehmed Agović takodje bio gost SFF-a u Goraždu.

"Hvala Direkciji SFF-a koja je omogućila Goraždu da bude dio ovog velikog događaja, bilo je prelijepo. Upravo zbog toga pripremat ćemo se i za 14. SFF naredne godine i ja obećavam da će SFF biti ponovo u ovom gradu", riječi su načelnika općine Goražde Mustafe Kurtovića.