MESS Dancy Company
0

Završena plesna radionica Željka Božića

Klix.ba
U okviru novooformljene MESS Dancy Company proteklih dana je održana radionica Željka Božića u saradnji sa Centrom za kulturu Sarajevo.

Polaznici i polaznice MESS Dance Company su tokom pet dana intenzivnog rada imali priliku učiti osnove hip-hopa, groova, upotrebu i interpretaciju muzike, freestyle, te koreografiju na urbanu muziku. Nakon radionice sa najnagrađivanijim plesačem i koreografom hip-hopa u Sloveniji, MESS Dance Company će u organizirati radionice sa Annom Reti u maju i Matijom Ferlinom u junu.

Koreografije Željka Božića (plesna škola Kazina) osvojile su barem osamdeset medalja na nacionalnim, europskim i svjetskim prvenstvima i festivalima tokom posljednjih nekoliko godina.

Režirao je i radio koreografiju za pet plesnih predstava te je bio pozvan da kao plesač nastupa u dvije moderne plesne kazališne produkcije. Obučavao je mnogo dobrih plesača i učitelja, a svoje znanje dijeli sa polaznicima radionica u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, BiH, Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Internacionalni teatarski festival MESS sa ciljem oživljavanja scene savremenog plesa u Bosni i Hercegovini osnovao je MESS Dance Company. Početni ansambl od 14 performera/ica (11 glumaca/ica, 1 plesačica akrobatskog rock ‘n’ roll-a, 1 balerina, te 1 ritmička gimnastičarka) prolazi kroz sedam radionica do juna 2012. Sarajevska publika će u okviru 52. Festivala MESS premijerno pogledati prvu premijeru ove novoosnovane umjetničke trupe koju će režirati Sonja Vukičević.