Kultura
7

Završen "Vezeni most" u Tuzli: "Mali princ" spisateljici Jasminki Petrović

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bogatim revijalnim programom te dodjelom književne nagrade "Mali princ" u nekoliko kategorija večeras je u Tuzli završeno 13. izdanje Međunarodnog dječijeg festivala "Vezeni most". Nagrada "Mali princ" za najbolju dječiju knjigu pripala je srbijanskoj spisateljici Jasminki Petrović za roman "Leto kada sam naučila da letim".

Za ovogodišnju književnu nagradu bilo je nominovano osam naslova autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Pored Jasminke Petrović sa knjigom "Leto kada sam naučila da letim" u utrci za ovu nagradu bila su još i ostvarenja "Najdalja zvijezda do koje se voli" Ljubice Ostojić, "Kamenčić skitnica" Valerije Skrinjar-Tvrz, "Modra planina" Dragane Kršenković-Brković, "Krtica i sunce" Ilije Nikčevića, "Krugovi na vodi" Snježane Babić-Višnjić, "Bio sam pas i opet sam" Petre Puh i "Dođi na jedno čudno mesto" Vesne Aleksić.

Ovogodišnja dobitnica nije krila zadovoljstvo, a kako je istakla, ova nagrada joj je od posebnog značaja.

"Na ivica sam suza od dobrote i ljepote. Ovo je meni drugi 'Mali princ', jer sam 2007. godine istu nagradu dobila za knjigu 'Ovo je najstrašniji dan u mom životu'. Drago mi je što žiri, Tuzla i 'Vezeni most' umiju da prepoznaju prave vrijednosti, jer su obje moje knjige nagrađene i od djece. U Srbiji postoji dječiji žiri i ja mnogo vjerujem njima. Nagrada se dodjeljuje knjizi, a ne piscu, što smatram mnogo važnim", rekla je za Klix.ba Petrović.

"Mali princ" za životno djelo u oblasti dječje literature u BiH završio je u rukama dječijeg pisca Zejćira Hasića.

Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, Hasić se u 18 knjiga koliko je dosad napisao, djeci obraća ispisujući jednu ličnu i tananu poetiku, protkanu humorom koji je najvažniji pratilac svakog djeteta.

"Ovo je jedan lijep trenutak. Sretan sam jer je ovo nagrada za ono što najviše volim - pisanje za djecu. Također je i nagrada za način na koji ja to radim - da djeci učinim djetinjstvo koliko, toliko ljepšim i da im usporim odrastanje, a da čineći to i sam što duže ostanem dijete. Sudeći po ovoj nagradi u tome sam uspio", izjavio je Hasić nakon dodjele nagrade.

Književna nagrada "Mali princ" dodijeljena je i za spisateljski prvijenac i to crnogorskom piscu Iliji Nikčeviću za djelo "Krtica i sunce".

Nagrade su dodijeljene i učenicima osnovnih škola koji su svoje radove dostavili na ovogodišnji literarni konkurs.

Za uzrast od prvog do petog razreda prva nagrada pripala je Nadiji Bojčić, učenici petog razreda Osnovne škole Safvet beg Bašagić iz Visokog, dok je u kategoriji učenika od šestog do devetog razreda najbolji rad imao Faruk Zahirović, učenik šestog razreda Osnovne škole Novi Grad iz Tuzle.

Idejni tvorac i direktor festivala Šimo Ešić posebno je ponosan organizacijom ovogodišnjeg izdanja "Vezenog mosta", a koji je programski bio mnogo bogatiji u odnosu na prethodna izdanja.

"Sve se završilo sa puno emocija, igre, radosti i toplih susretanja sa djecom, kreativcima i umjetncima koji se sa jednom posebnom toplinom obraćaju djeci. Sve je proteklo u ushićenju što pokazuje da je djeci, ali i odraslima u jednom sivom vremenu potrebno nešto relaksirajuće, veselo i što puni dušu", kazao je Ešić.