Kultura
0

Završen prvi dio festivala, nastavak 26. aprila

FENA
Poslije četiri dana trajanja Petog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH i dvanaest odigranih predstava završen je prvi dio festivala, koji se nastavlja 26. i trajat će do 29. aprila.

Na sceni kinosale Društvenog doma u nedjelju su odigrane predstave «Feniks još nije sagorio«, u izvedbi Teatra FEDRA iz Bugojna i predstava «E, neću», KUD - a «Prenj» iz Jablanice.

Treća predstava «Mama, tata...gdje ste» nije odigrana zbog nedolaska članova dramske sekcije Udruženja «Zemlja djece» iz Tuzle.

Na održanom okruglom stolu, članovi žirija izrekli su sve pohvale predstavi iz Bugojna, a moderator razgovora i član žirija dramaturg Hasan Džafić rekao je da su ovi glumci ostvarili «dobar učinak po svim elementima predstave, imali su odlično likovno oblikovanje, dobru kompoziciju i ritam, a i publika je vrlo dobro prihvatila predstavu».

  • Vidjeli smo dvanaest predstava, festival je u cjelini gledano, znatno napredovao, organizator, Amatersko pozorište «Neretva», je na visini zadatka. Zadovoljstvo je gledati mlade stvaraoce, članovi žirija sve kritički analiziraju, a na kraju ćemo dati preciznije valorizacije i nagrade, izjavio je predsjednik žirija Muhamed Hamica Nametak.

Festival se nastavlja u četvrtak predstavom «Dobro nam došli», (Srednja škola «Uskoplje» GornjiVakuf – Uskoplje), zatim će glumci Medrese «Osman ef. Redžović» iz Visokog izvesti predstavu «Nasmij se i život će biti ljepši», a u 20.00 sati gimnazijalci Škole «Jovan Dučić» iz Trebinja izvode predstavu «Kraj i početak».