Kultura
0

Završen projekt zaštite i prezentacije kulturno-historijskog naslijeđa Hercegovine

FENA
Obilaskom kulturnih spomenika i prigodnom svečanošću na vrelu rijeke Bune u Blagaju kod Mostara, obilježen je završetak projekta "Program za stalnu zaštitu, prezentaciju i integraciju kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa u sektora turizma hercegovačke regije".

Projekt vrijedan 220,000 eura s gotovo 90 posto sredstava financirala je Izaslanstvo Europske komisije u BiH, a implementiralo Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Po riječima voditeljice projekta i predsjednice Povjerenstvo Amre Hadžimuhamedović, u sklopu projekta očišćeno je 19 u korov zaraslih i zaboravljenih kulturno-povijesnih spomenka i postavljeno 159 informacijskih tabli širom Hercegovine.

Također, uređeni su pristupni putovi i odmorišta u blizini spomenika, te je tiskana velika količina turističko-promotivnog materijala.

Predsjednice Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika dodala je kako je cilj projekta bio približiti turistima i lokalnom stanovništvu povijesno naslijeđe, ali i integrirati naslijeđe u razvoj.

Upravo taj segment istaknuo je prvi kancelar i šef odjela za ugovore i finansije Izaslanstva Evropske komisije u BiH Marc Vanbrabant, kazavši kako su u implementaciji projekta bile uključene uglavnom domaće snage.

"Informacione table, klupe i kante za otpatke, koje su postavljene na lokacijama spomenika, proizvedene su u BiH, a u aktivnosti čišćenja zapuštenih spomenika bilo je u uključeno lokalno stanovništvo, najvećim dijelom povratnička populacija", kazao je Vanbrabant.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo je veliki značaj ovog projekta za Mostar i za cijelu Hercegovinu.

"Kulturno blago predstavlja naš identitet, i njegovim očuvanjem i promoviranjem kroz kulturni turizam doživljava svoju valorizaciju. Ovim projektom pokazujemo naš odnos prema prošlosti, kulturi i sposobnosti da je sačuvamo i na pravi način, kroz kulturni turizam, prezentiramo svijetu i osiguramo financijsku korist", zaključio je Bešlić.