Kultura
0

Završen kratki igrani film Anđeo Srebrenice

Sarajevo-x.com
Kratki igrani film Anđeo Srebrenice je završen. Ovo je prvi profesionalni film mladog rezisera Ade Hasanovica, koji trenutno zivi i radi u Udruzenju "Prijatelji Srebrenice" u Srebrenici.

Cijeli film je snimljen i zavrsen sa specijalnim efektima. Snimanje filma je podrzala njemacka Fondacija Schüler Helfen Leben SHL sa sjedistem u Sarajevu. Produkciju filma je radila jedna od najpoznatijih marketinških agencija Via Media iz Sarajeva. Projekcija andjela je bila u liku balerine Samre Mlinar iz Sarajeva.

Film govori o jednom savršenom danu u Srebrenici danas. Gradu koji i danas pati od posljedica rata. Andjeo nam svojim baletskim plesom i pokretima otkriva prepoznatljive dijelove grada, kao i Memorijalni centar u Potočarima, te tako stvara imaginarnu sliku života u Srebrenici, nekada i sada.

“Razlog snimanja filma je moja želja da kroz umjetnost doprinesem razvoju grada Srebrenice, te želim ići u korak sa svjetskim trendovima. Zbog tematike filma, nužno je da ga vide publika širom Evrope i Svijeta. Svjetsku, internacionalnu, europsku i balkansku premijeru filma ću pokušati napraviti na nekim prestižnim filmskim festivalima. Moja afirmacija je ozbiljnost osobne realizacije, specifične kulture izražavanja i zlaska iz autentičnih lokalnih okvira u svijet. Kao krajnji proizvod nastao je Anđeo Srebrenice i već evidentan uspjeh filma. Također, veliku podršku za realizaciju filmu dao je Berin Tuzlic i zahvaljujem mu se puno, rekao je režiser filma Ado Hasanović.

Ado Hasanović kreativni je direktor festivala kratkog filma "Srebrena Traka" u Srebrenici, koji se ove godine odrzao po cetvrti put u organizaciji Udruženja “Prijatelji Srebrenice”. Za prvi film “Ja sam iz Srebrenice” dobio je specijalno priznanje u kategoriji studentskog filma na 6. Internacionalnom festivalu kratkog filma u Mostaru 2008. godine .