Kultura
9

Završen je 55. MESS: Meksička predstava osvojila Grand Prix

Klix.ba
Giorgio Ursini Uršić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo žiri koji su činili predsjednica Vladislava Fekete, pozorišni kritičar iz Italije Andrea Porcheddu i bosanskohercegovački glumac Sanin Milavić objavio je sinoć laureate i laureatkinje 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – "Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini" osvojila je predstava "Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom", Vaca 35 Teatro en Grupo, Meksiko.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu dodijeljen je Katie Mitchell za predstavu “The Forbidden Zone“, Schaubuhne teatar Berlin.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje: Kaća Dorić za ulogu u predstavi u predstavi “Brašno u venama“; Katarina Bistrović Darvaš za ulogu u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije“; Panaibra Gabriel Canda za ulogu u predstavi “Vrijeme i prostori: Marrabenta Sola“.

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text Igor Štiks za tekst predstave “Brašno u venama“.

Nagrada “Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog/u reditelja/icu Damian Cervantes za predstavu “Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom“.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici

Staša Dukić za ulogu u predstavi “Tramvaj zvani žudnja“.

Specijalno priznanje žirija, dobila je Željka Udovičić-Pleština za originalnu dramaturgiju predstave “Antigona – 2000 godina kasnije“, dok je ansambl Le Chiens de Navarre predstave “Kada pomislim da ćemo ostariti skupa“ dobio specijalno priznanje za kolektivnu igru.

O Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Zmaj i princeze“ sa prosječnom ocjenom 9,70. Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava “Antigona – 2000 godina kasnije“ sa prosječnom ocjenom 9,60.