Kultura
19

Završen drugi dan 12. Kid’s festivala

Klix.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić)
Programi radionica drugog dana održavanja 12. KID'S Festivala bili su usmjereni ka podizanju nivoa znanja o volonterizmu i volonterskim mogućnostima u lokalnoj zajednici.

 U saradnji sa partnerskim organizacijama direkcija KID'S Festivala nastoji skrenuti pažnju  javnosti o problemima mladih u lokalnoj zajednici i važnosti pokretanja novih volonterskih inicijativa.

"I ove godine oko devedeset volontera iz Holandije učestvuje u realizaciji 12. Kid's Festivala. Za djecu Bosne i Hercegovine pripremili smo raznovrsne, kreativne i edukativne radionice. Također, ove godine smo okupirani bojenjem velikog broja kišobrana kao simbola okrilja i zaštite koje djeca očekuju od odraslih. Kišobrane iz Sarajeva šaljemo dalje u Njemačku gdje će postati dio globalnog projekta kojim se promoviše pravo djece na zaštitu. Za Kid's Cosmic show koji počinje svaki dan u 17 sati naši volonteri su pripremili fantastičan program, a sponzorirali smo i pet autobusa za djecu koji ce doci iz drugih krajeva iz BiH”, istakla je Nermina Orman, koordinatorica Fondacije “Out of Area”.

U sklopu radionice “Moja kuća iz snova” volonteri Fondacije Hastor tokom ovogodišnjeg KID'S Festivala predstavljaju proizvode iz kolekcije pametnog namještaja za djecu.

"Za svu djecu koja posjete radionicu bit će obezbijeđen materijal za rad te je osmišljen kreativni koncept kroz koji će djeca crtati svoju kuću iz snova ili izrađivati namještaj kakav bi željeli imati u svojoj sobi. Najbolji radovi bit će nagrađeni namještajem koji bude izložen tokom festivala", istakla je Aida Salkić, PR menadžer Prevent grupacije.

Program 12. KID’S Festivala odvija se pod pokroviteljstvom Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanja, znanost i kulturu (UNESCO). Programske aktivnosti Festivala odvijaju se svaki dan od 14:00 sati do 17:00 sati na platou Skenderije. Ulaznice za filmske projekcije po cijeni od 3 KM moguće je kupiti svakog dana od 10 sati na platou Skenderije.

Održavanje 12.KID’S Festivala omogućili su: Raiffeisen Banka, USAID te Volkswagen.