Istočno Sarajevo
0

Završen deseti "Lut-fest 2009."

FENA
Dodjelom nagrada danas je u Istočnom Sarajevu završen 10. međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu "Lut-fest 2009".

Tako je Gran pri festivala - skulptura "Zlatna anima", pripala Pozorištu lutaka i glumaca iz Lomže (Poljska). Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Aleksandru Karamanovu - Državno pozorište lutaka iz Slivena (Bugarska).

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Eliza Meleskijevič za ulogu Crvenkape u istoimenoj predstavi Pozorišta iz Lomže, dok su nagrade za najbolju mušku i žensku animaciju pripale Nedžadu Maksumiću za ulogu Miša u predstavi "Želim biti normalan", Pozorišta lutaka iz Mostara i Elini Agejevoj za predstavu "Pepeljuga", Marionetsko pozorište Kuća lutaka, Petrovgrad (Rusija).

Pozorištu lutaka iz Mostara pripala je nagrada za estetsko i tehničko rješenje lutaka, te nagrada za najbolju scenografiju.

Za najbolju režiju nagrađen je Jaroslav Antonjuk za predstavu "Crvenkapa" Pozorišta lutaka i glumaca iz Lomže. Najlutkovitijom predstavom proglašena je predstava "Pepeljuga“, Marionetsko pozorište Kuća lutaka - Petrovgrad (Rusija), dok su nagrade za originalnu ideju i za najbolju muziku dodijeljene Produkciji "OPS“ iz Ljubljane za predstavu "Kralj prisluškuje“.

Odlukom žirija, za najboljeg mladog glumca proglašena je Marija Mitrović za uloge kraljice, princeze i starice u predstavi "Uspavana ljepotica", Pozorišta mladih iz Novog Sada.

U proteklih pet dana festivala u takmičarskom dijelu odigrano je devet predstava pozorišta iz BiH, Slovenije, Rusije, Srbije, Poljske i Bugarske i tri u pratećem programu.

Deseti Lut Fest završen je Festivalskim maskenbalom u kojem su sudjelovala djeca predškolskog i školskog uzrasta. Voditelji tog dijela programa bili su pjesnik za djecu iz Srbije Tode Nikoletić i voditelj programa za djecu Minja Subota koji je zajedno s djecom otpjevao pjesmu "Nema sveta ni planete gde ne može stići dete... "(Deca su ukras sveta).