Kultura
479

Zavirite na prvu izložbu Muzeja ratnog djetinjstva

Klix.ba
U Historijskom muzeju BiH će večeras u 20 sati biti otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva, koji još čeka na svoje otvaranje. Tako će prvi put u javnosti biti izloženi eksponati iz kolekcije budućeg Muzeja.

Ako želite saznati priče koje se kriju iza crvenog Ponija, kožne rukavice, keramičkog cuke ili gumenog patka, iz Muzeja ratnog djetinjstva pozivaju vas da posjetite otvaranje i samu izložbu, koja će ostati otvorena do 14. maja.

Ovo će također biti prilika da građani i građanke, koji to do sada nisu uradili, donesu svoje uspomene i učine ih dijelom kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva. To je moguće uraditi svakog dana u periodu kada je izložba otvorena za posjete, od 10-19 sati. Ulaz na otvaranje i izložbu je slobodan.

"Muzej ratnog djetinjstva još uvijek se suočava sa nerazumijevanjem lokalnih vlasti za pronalazak stalnog izložbenog prostora. I pored datih obećanja da će se ovo pitanje riješiti, vlasti i dalje ignoriraju ovaj projekat od posebnog značaja za građane i građanke Bosne i Hercegovine", kaže Jasminko Halilović, osnivač projekta.

Muzej ratnog djetinjstva zamišljen je kao prostor na kojem će biti predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.