Kultura
0

Zatvoren Kamp animacije Neum 2009.

FENA
U subotu je završen sedmodnevni Kamp animacije Neum 2009. na kojemu je sudjelovalo 40 srednjoškolaca iz deset gradova Federacije BiH, od kojih je deset najboljih nagrađeno pozivom na pohađanje ljetnog kampa.

Cilj Kampa animacije Neum je razvoj animacije u Bosni i Hercegovini i pružanje edukacije mladima o kreativnim zanimanjima. Polaznici su osnove animacije učili od nekih priznatih imena iz svijeta animiranog filma: hrvatskog autora Stiva Cinika, te sarajlija Ivana Ramadana i Faruka Šabanovića, priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Predavači i voditelji radionica s polaznicima su prošli kroz sve bitne aspekte u procesu pravljenja animiranog filma: kreiranje lika, storyboard, scenografija i sama animacija. Polaznici su se također upoznavali sa softverom za rad na 3D animaciji, programom 3D max.

Još jedna novost je i uvođenje redovnog ljetnog kampa koji će svake godine biti održavan na drugoj lokaciji u cilju promocije bh. turističkih destinacija. Ove godine to je planina Igman i renovirani omladinski hostel „Feri“.

Federalno ministarstvo kulture i sporta od 2004. godine organizira kampove animiranog filma. Nekoliko zimskih kampova je održano u Neumu, jedan ljetni kamp u Mostaru i nekoliko radnih kampova u sklopu Neum Animated Film Festivala (NAFF).