Dodjeljenje nagrade
0

Zatvoren 56. pulski filmski festival

FENA
Svečanom dodjelom nagrada – Zlatnih Arena, sinoć je u pulskoj Areni završen 56. Festival igranog filma na kojemu je prikazano deset filmova u nacionalnom programu, što je u neovisnoj Hrvatskoj, s obzirom da se gotovo dva desetljeća prosječno prikazivalo šest do sedam hrvatskih dugometražnih igranih filmova.

Velika Zlatna Arena za najbolji film ovogodišnjeg festivala dodijeljena je Stanislavu Babiću, producentu filma "Metastaze" redatelja Branka Schmidta, dok je nagrada publike Zlatna vrata Pule uručena Nikši Sviličiću, redatelju filma "Vjerujem u anđele".

Zlatna Arena za režiju uručena je Zvonimiru Juriću i Goranu Deviću za film "Crnci" dok je Zlatna Arena za scenarij dodijeljena Antoniu Nuiću za film "Kenjac".

Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Dijana Vidušin za ulogu Ines u filmu "Ljubavni život domobrana" redatelja Pave Marinkovića, dok je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio Rene Bitorajec za ulogu Krpe u filmu "Metastaze".

Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je Lani Barić za glavnu žensku ulogu u epizodi "Žuti mjesec", redatelja Zvonimira Jurića, u omnibusu "Zagrebačke priče", dok je nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji hrvatski dugometražni igrani film dodijeljena redatelju filma "Kenjac" Antoniu Nuiću.

Zatvarajući festival izaslanica ministra kulture Bože Biškupića, državna tajnica Nina Obuljen još jednom je izrazila zadovoljstvo jačanjem filmske produkcije u razdoblju od lanjskog festivala.

Nakon svečanosti dodjele nagrada pred prepunom Arenom u sklopu popratnog programa "PoPularna Pulica" prikazan je film "Ledeno doba 3: Dinosauri dolaze" redatelja Carlosa Saldanha te potom Almodovarov film "Veži me".