Kultura
52

Zašto je zabranjena izložba “Rogatica u srcu“?

Klix.ba
Galib Lihić, Rogatičanin koji od 1992. godine živi u Sarajevu, od 23. do 25. jula ove godine u Domu oružanih snaga BiH imao je izložbu "Rogatica u srcu“.

Izložbeni prostor bio je tijesan da primi veliki broj posjetitelja, uglednih građana, Sarajlija i Rogatičana. Slikar se predstavio sa 14 ulja na platnu većeg formata, a na svojim slikama predstavio je stambenu arhitekturu pomenutog grada kroz vijekove.

Nakon toga, kako tvrdi, dogovorena je i izložba u Rogatici kojom je Lihić želio da podsjeti stare Rogatičane kakav je nekad bio njihov grad. Izložba se trebala održati u galeriji Radenko Mišvić. Sve je već bilo dogovoreno, a onda je uslijedio šok. Izložba je otkazana, uskraćeno mu je gostoprimstvo u rodnom gradu.

"Bio sam zaprepašten kada su me iz galerije nazvali i rekli da su izložbu otkazali. Nisam mogao da vjerujem. Poslao sam pozivnice načelniku opštine i svim načelnicima službi kao i nekim uglednim Rogatičanima. Imao sam sponzore koji su podržali i izložbu u Rogatici i morao sam im objasniti zašto je neće biti. Sporan je izgleda bio plakat koji sam odnio tamo. Radi se o tri plakata koje niko u Rogatici nije htio ili nije smio postaviti. Jedan povratnik mi je javio da su za ovaj plakat rekli da je moja provokacija. Na njemu je srce od žice u kojem piše Rogatica. Tu je i sporan stari grb Rogatice. Poslao sam pismeni upit direktoru galerije, dobio potpisanu povratnicu, ali odgovora nije bilo. Nikakvo objašnjenje, ni pismeno ni usmeno nisam dobio“, kazao je Lihić.

Dodaje kako je očigledno da ovakav vid kulturnih događaja Rogatici ne treba.

"Ja kao stari Rogatičanin u svoj grad nisam dobrodošao, barem je to moj zaključak nakon svega. Da nije bilo plakata vjerujem da bi pronašli nešto drugo. Vjerujem da iza ovog ne stoji direktor galerije već politika koja svoje mišiće prema drugima ovih dana pokazuje i kad je bosanski jezik u pitanju. Ovim putem se izvinjavam sponzorima kao i svima onima koji su planirali svoj odmor u nadi da će u Rogatici prisustvovati izložbi“, zaključio je Lihić.