Kultura
212

Zaštićeno kulturno blago BiH: Škoti imaju kilt, Japanci kimono, a mi Zmijanjski vez

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Zmijanjski vez uvršten je na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslјeđa UNESCO-a među 340 nematerijalnih dobara iz cijelog svijeta.

Vez koji potiče sa zmijanjske visoravni planine Manjača pored Banje Luke od sredine 19. vijeka do danas zadržao je ornamentalnu formu, specifične je izrade, uvijek tamno-plave boje i jedinstvene tehnike u izradi.

U strukturi Zmijanjskog veza zastupljeni su stilizovani geometrijski ornamenti, zapravo ukrasni detalji. Naučnici koji su se bavili istraživanjem Zmijanjskog veza kažu da taj vez vodi porijeklo još iz neolitske umjetnosti, iz mlađeg kamenog doba. Najzastupljeniji ornament je kolo, stilizovani romb.

"Zmijanjski vez treba da živi među mladima, da ga oni nose onako kako Škoti nose kilt, Japanci kimono, a Meksikanci pončo. Sve je to primjenjivo na ulici i u svakodnevnom životu. U Evropi je sve u znaku nacionalnog identiteta, samo smo mi došli u fazu da se toga stidimo, a to je naša tradicija i kultura. Zmijanjski vez je jedinstven, jer se radi o plavom vezu na bijeloj osnovi. Dobio je zaštitu UNESCO-a i sada je postao nacionalno blago", rekla je direktorica Muzeja RS Nada Puvačić.

Etno-revija "Plavi vez u bijelom", koja je nedavno, u organizaciji Humanitarnog udruženja žena "Duga", održana u Banjoj Luci, pokazala je, bez sumnje, jedno - iako Zmijanjski vez dolazi iz dubina prošlosti, on je itekako živ i danas. Prvi kurs vezenja Zmijanjskog veza održan je početkom ove godine u prostorijama "Duge".

"Najviše su dolazile djevojke da urade nešto za sebe, za početak. Kurs smo nastavili početkom septembra. Ženska košulja ukrašena vezom sa Zmijanja još je 1936. godine proglašena najljepšom na sajmu narodnih nošnji u Parizu. Jednobojni, i to tamnoplavi, vez na bijelom platnu specifičnost je Zmijanjskog veza. Jednobojnost nije uticala na maštovitost Zmijanjki u njegovoj izradi, ali pravila se moraju poštovati", rekla je predsjednica "Duge" Galina Marjanović.