MESS
0

Žarku Mijatoviću dodijeljen Zlatni lovorov vijenac

FENA
Sinoć je upriličena ceremonija povodom dodjele Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra Žarku Mijatoviću, prvaku drame Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koji je četiri decenije proveo u ovoj teatarskoj kući.

Direktor Festivala Dino Mustafić uručio je nagradu glumici Faketi Salihbegović-Avdagić, koja je dugogodišnja kolegica i Žarkova partnerica na sceni, saopćeno je iz Direkcije Festivala MESS.

Mustafić se ovom prilikom prisjetio svog prvog rediteljskog projekta izvan Sarajeva, predstave "Prljave ruke“, koji je bio upravo u Zenici, za 40 godina umjetničkog rada Žarka Mijatovića, te podsjetio na pisanja međunarodnih kritičara za Mijatovićevo uprizorenje Ahmeda Nurudina 1968. u prvoj dramatizaciji romana Meše Selimovića "Derviš i smrt“ koja je odigrana u BNP-u Zenica.

Tada su kritičari pisali o Mijatoviću kao tajnovitom glumcu kompleksnog senzibiliteta.

Glumica Faketa Salihbegović-Avdagić prisjetila se svog dolaska u BNP, te kako joj je svojom neposrednošću i ljudskom toplinom Mijatović učinio da se osjeća dobrodošlo.

"Uvijek je bio mudar savjetnik, dobar slušalac i prilagođavao se mlađim glumcima i bio primjer svima kako se odnositi prema poslu“, istakla je Salihbegović-Avdagić.

"Jednostavnost je odlika velikih ljudi, a takav je Žarko Mijatović“, zaključila je svoje nadahnuto i emotivno obraćanje njegova kolegica.

Na kraju je publika imala priliku poslušati kratku tonsku izjavu Žarka Mijatovića, koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanosti.

Ovogodišnji laureati najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija su, pored Žarka Mijatovića, i primabalerina Katarina Kocka, kojoj je nagrada uručena na ceremoniji otvaranja Festivala, te kolektiv Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda kojima će nagrada biti uručena u subotu, 8. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, poslije izvedbe predstave "Hipermnezija“.