Kultura
8

Zanimljiva, začudna i čarobna likovnost lutkarske predstave "Mala sirena"

Klix.ba
U Sarajevskom ratnom teatru je 20. novembra održana press konferencija povodom premijere lutkarske predstave "Mala sirena" koja će biti održana u ponedjeljak, 23. novembra u 18 sati.

Na press konferenciji prisutnima su se obratili autorica teksta Ljubica Ostojić, rediteljica Dubravka Zrnčić Kulenović, glumice Sonja Goronja, Maja Salkić, Jasminka Požek-Božuta, glumac Sanjin Arnautović i likovne umjetnice Danijela Madacky-Letić i Melisa Musić zadužene za likovnost predstave.

Autorica teksta Ljubica Ostojić je naglasila da je predstava rađena po motivima H. C. Andersena čiji tekst pruža više teatarskih čitanja i otvara nove i zanimljive teatarske prostore. Sama predstava je zanimljiva, začudna i upitna, te potiče djecu da razmisle o problemima i kako ih prevazići. Moto predstave jeste da otvori nova pitanja i publiku usmjeri na zauzimanje vlastitog stava.

Glumica Sonja Goronja je kazala da se kroz cjelokupni proces u predstavi poistovijetila sa likom Male sirene kroz traganja za istim motivima i način na koji sirena doživljava svijet oko sebe i ljude koji su drugačiji. Predstava se bavi pitanjima usamljenosti, šta znači biti drugačiji i potrebi pronalaska pravog prijatelja.

Glumica Maja Salkić je istakla da joj je ovo prvo iskustvo rada u složenoj dječijoj predstavi kao što je "Mala sirena", te da ovakvu vrstu pozorišnih predstava pozorište treba cijeniti, posebno u Sarajevu gdje nismo svjedoci lutkarskih predstava na način na koji je ova predstava realizirana. Predstavom se pokušava na bajkovit način približiti životima djece u sadašnjem vremenu, te potaknuti roditelje na razmišljanje koliko vremena provode sa svojom djecom i koje su prave vrijednosti života.

Sanjin Arnautović je naglasio zadovoljstvo što je dio ekipe i rada na projektu, istučući da, ne samo djeca, već i roditelji mogu naučiti mnogo iz predstave s obzirom da se bavi pitanjem otuđenosti i novih komunikacijskih kanala kao što je ekran, društvene mreže, telefoni...

Dubravka Zrnčić-Kulenović, rediteljica predstave, je istakla problem da u Bosni i Hercegovini nemamo niti jednog tehnologa lutaka i da je mali broj likovnih umjetnika zainteresiran da se bavi lutkarskim teatrom. Jedan od ciljeva Studija lutkarstva Sarajevo jeste da otvori prostore da se mladi umjetnici koji su zainteresirani specijalistički obrazuju kroz rad na jednoj lutkarskoj predstavi.

Danijela Madacky-Letić, koja se već 18 godina bavi izradom lutaka, je kroz ovaj proces pokušala pronaći način da lutke, na čijoj je izradi radila, u potpunosti profunkcionišu, te iskoristila priliku da još jednom pozove i malu i veliku publiku da pogledaju predstavu što zbog poruke, što zbog čarobne likovnosti koju ona pruža.

Reprizna igranja predstave su u utorak, 24. novembra u 10h i 12h i četvrtak, 26. novembra u 10h i 12h.