Ibrahim Spahić
0

Zanimljiv i šarolik program "Sarajevske zime"

FENA
Brojni teatarski, muzički i likovni programi te videoperformansi i instalacije naći će se na trpezi ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima", koji će zanimljivom umjetničkom vizijom biti otvoren 7. februara na platou ispred Narodnog pozorišta.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić te selektori pojedinačnih programa prezentirali su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu izbor iz festivalskog programa, s naglaskom na njihov kvalitet i raznovrsnost.

Selektor dramskog programa glumac Dragan Jovičić naglasio je da će ove godine na Festivalu svoja teatarska dostignuća predstaviti pored evropskih, i sve zemlje bivše Jugoslavije, a mnoge će predstave zabilježiti svjetsku ili evropsku premijeru.

Festivalska će publika tako moći pogledati, između ostalog, predstave "Tartif" Jugoslavenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina, "Sva lica Petra M. Andreevskog" Dramskog teatra Skoplje u režiji Vlade Cvetanovskog, "Odlazak" koju je prema tekstu Vaclava Havela režirao Dino Mustafić, mjuzikl "Sugar" Mestnog gledališča Ljubljana, "Balkanska carica" Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Radmile Vojvodić te "Bog pokolja" Kamernog teatra 55 u režiji Miralema Zubčevića.

O muzičkom programu govorio je selektor Dario Vučić, naglasivši da će publici biti servirane različite vrste muzike - od klasike do etno muzike i one s jazz elementima. Programi će biti izvođeni na nekoliko lokacija.

Direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović koja je pomogla u selekciji likovnog programa najavila je desetak autora koji će predstaviti svoje radove u toj galeriji. Većina ih predstavlja videomaterijale.

Kazala je da će se bh. mladi autori u Umjetničkoj galeriji predstaviti kroz izložbu "Aktuelno", te izdvojila autorsku izložbu kojom će biti predstavljena savremena makedonska umjetnička scena.

Bit će priređeno i niz drugih izložbi autora iz cijelog svijeta u ostalim sarajevskim galerijama, a neke od njih su "Vaclav Havel u transformaciji Evrope" koju organizira Ambasada Češke Republike, "Vijek Sarajeva" Wernera Holzla iz Austrije, "Cafe Europa" Joaoa Pita Coste iz Portugala te dokumentarna postavka posvećena Dragčetu Popoviću.

Karte za sve programe Festivala u prodaji će biti od 2. februara na blagajni Narodnog pozorišta i drugim lokacijama koje će biti mjesta festivalskog dešavanja.