Kultura
2

Zana Marjanović na dodjeli počasnog Oscara Angelini Jolie

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović, koja je ostvarila glavnu ulogu u prvjencu Angeline Jolie ''U zemlji krvi i meda'', otputovala je u Los Angeles kako bi prisustvovala dodjeli Oscara za humanitarni rad Angelini Jolie, koji će joj biti uručen 16. novembra na Governor’s Award ceremoniji u organizaciji američke Akademije filmske umjetnosti i nauke.

Angelini Jolie će biti uručen Oscar za humanitarni rad, nazvan po Jane Hersholt, koji se dodjeljuje za doprinos razvoju filmske industrije kroz humanitarni angažman.

"Za umjetnički i humanitarni doprinos, ove godine će prestižnu Jean Hersholt nagradu, Oscara za humanitarni rad, dobiti Angelina Jolie. S obzirom na značaj i globalni utjecaj koji je imao film "U zemlji krvi i meda", Angelina je željela da prisustvujem dodjeli nagrade za koju je velikim dijelom baš on zaslužan" izjavila je Zana Marjanović, pred odlazak u Los Angeles.

Zani će se u Los Angelesu na dodjeli pridružiti i ostali glumci koji su ostvarili uloge u Angelininom filmu, Vanesa Glođo, Goran Kostić i Nikola Đuričko.

Iako se Jolie trenutno nalazi u Australiji, gdje snima svoj drugi film zasnovan na istinitoj priči o olimpijskom atletičaru Louisu Zamperini, koji preživljava pad aviona te 47 dana provodi na splavu u Tihom ocenu, nakon čega biva zarobljen u Japanskom kampu za vrijeme Drugog svjetskog rata, pridružit će se ekipi filma ‘"U zemlji krvi i meda" i preuzeti počasnog Oscara za humanitarni rad i doprinos razvoju filmske industrije.