Kultura
0

Žalica ulovio "Leoparda"

Klix.ba
Prizor iz filma 'Gori vatra'
Prizor iz filma 'Gori vatra'
Za Pjera Žalicu, reditelja filma "Gori vatra", ovaj vikend je zasigurno vrhunac njegove dosadašnje filmske karijere.

Nakon sinoć odlično dočekane bh. premijere filma "Gori vatra" na otvaranju 9. SFF-a, Pjer bi danas trebao dobiti i "Leoparda" na filmskom festivalu u Lokarnu.

Oslobođenje navodi da je Pjer već dobio jednu od dvije glavne nagrade na Lokarno film festivalu, čija se završna večer održava večeras.

(Oslobođenje) Reditelj Pjer Žalica, kako smo i očekivali, jedan je od laureata Lokarno film festivala na kojem je njegov film Gori vatra doživio svjetsku premijeru. "Osjećam se kao da sam završio gimnaziju. Organizatori Lokarno film festivala su me nazvali u petak u jedan sat iza ponoći i rekli mi da svakako dođem u subotu jer će me, kako su rekli, obradovati. Sada je već izvjesno da će "Gori vatra" biti nagrađen. Ne znam o kojoj se nagradi radi, odnosno da li je "Leopard" zlatni ili srebrni, ali to je svejedno. Važno je da je nesto "divlje", kazao nam je Žalica. No, Oslobođenje iz dobro obaviještenih izvora saznaje da se radi o "Srebrnom leopardu". Ali, kako i sam laureat kaže, nije važno da li je "Leopard" zlatni ili srebrni. Važno je da će se još jedan bh. autor naći među najboljima. Bh. kinematografija ponovo trijumfuje! Atmosfera koja je vladala oko bh. ekipe nakon svjetske premijere filma "Gori vatra" u Lokarnu ukazivala je na ovakav ishod. "Publika je zaista odlično reagovala na naš film u Lokarnu, ali to nije značilo i da ćemo dobiti nagradu, ali postojali su neki signali i evo, to se zaista i događa", kaže Žalica.