Sarajevo - moj grad, mjesto susreta
0

FOTO / Zalazak sunca nad gradom drugačijim od ostalog svijeta

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com vam ekskluzivno predstavlja fotomonografiju "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića. Ovom fotopričom vodimo vas kroz sarajevska naselja. Sa krova hotela Bristol pogledajte zalazak sunca nad gradom koji se čini drugačiji od ostalog svijeta...

Zalazak sunca sa krova hotela Bristol...

Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je izgrađen, Bristol je smatran najluksuznijim sarajevskim hotelom. Bio je omiljeno mjesto za druženje učenika obližnje Treće gimnazije, koji bi tu dolazili kada pobjegnu s nastave. Postoji i priča o profesoru koji se pridružio učenicima, te u kafani hotela Bristol održao čas. Inače, prvi moderni hotel u BiH bio je hotel Evropa, otvoren 12. 12. 1882. godine. Hotel je zapaljen tokom opsade grada; djelovalo je simbolično da je upravo 'Evropa' odmah na početku uništena. Nakon što je obnovljen, u sklopu hotela ponovo je otvorena i Bečka kafana, jedna od najpoznatijih u Sarajevu.

Nastavimo li još nizvodno...

Samo prije pedeset godina na mjestu ovih naselja nalazila se ravnica na koju su Sarajlije dolazile uživati u prirodi. O tome je Ivo Andrić, bosanski književnik, zapisao: "Tamo novi ljudi novih naraštaja ovog starog grada zidaju i grade novo. Sporo i mučno – jer sporo i mučno se ostvaruju velike stvari – biće tamo dolje u ravnici savladana prošlost, prevaziđena istorija. Ispod te naoko djevičanske ravnice počivaju u bogatim naslagama tragovi preistorijskih naselja, mozaici i miljokazi rimske epohe i novac i oružje srednjovjekovne Bosne..."

...prolazit ćemo kroz naselja koja mnogi opisuju kao spavaonice.

Kulturni i društveni život odvija se većinom u starom dijelu i u centru grada. Mnogo Sarajlija sigurno ne zna da u gradu, u jednom od naselja, postoji i Park zaljubljenih. U Sarajevu se posebno njeguje sevdalinka – pjesma o ljubavi i ljepoti, valjda baš zato što ljubav i ljepota čine suštinu ovoga grada. Jedna sevdalinka glasi: "Sjajna zv’jezdo, gdje si sinoć sjala? / Ja sam sjala iznad Sarajeva! / Kad si sjala, šta si ugledala? / Ugledala šeher Sarajevo!"

Nezaobilazan dekor su satelitske antene.

"Taj grad se čini drugačiji od ostalog svijeta. Taj grad je nešto za sebe, jedan, rekao bih, zagonetni duboki život, pun neizricive blagosti i melanholije, koja zanosi divnim riječima i opojnim sjetnim napjevima ljubavnih pjesama, sevdalinki. To je grad ljubavi, velikih životnih zanosa, velike ljubavi prema životu, ali također i grad u kojem se kao rijetko gdje na svijetu čovjek pomiruje sa smrću..." Frano Alfirević

Doći ćete do najvećih stambenih zgrada u Sarajevu...

U pozadini ovih trošnih garaža ukrašenih motivima grada nalaze se tipične zgrade izgrađene u vrijeme socijalizma. Grad se u tom periodu mnogostruko proširio i dobio nove kvartove, od kojih su najpoznatiji: Ciglane, Grbavica, Pofalići, Malta, Čengić-Vila, Mojmilo, Ali-pašino Polje, Dobrinja... Iza tih zgrada naziru se dva nebodera podignuta poslije rata – trenutno najveće stambene zgrade u regionu.
Sarajevo-x.com u serijama objavljuje fotopriču iz monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta'. Autor knjige je Jasminko Halilović, a koautori su Nihad Kreševljaković, Zijah Gafić, Haris Čalkić, Anida Krečo i Milomir Kovačević. Priča o Sarajevu je ispričana nizvodno, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. Sljedeći dio čitajte u četvrtak. Luksuzna dvojezična monografija objavljena je u organizaciji Udruženja Urban. Više informacija na www.sarajevomycity.com. Preuzimanje fotografija ili teksta nije dozvoljeno bez saglasnosti autora.