BiH i susjedi
0

Zajednički projekt stećaka pred UNESCO-om

FENA
Predstavnici susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore jednoglasno su prihvatili projekt zajedničke nominacije stećaka za Listu svjetske baštine UNESCO-a, kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH .

On je na pres-konferenciji potvrdio da je dogovor predstavnika spomenute tri zemlje i BiH postignut na sastanku 5. novembra te da je ideja o zajedničkoj nominaciji stećaka za UNESCO-ovu listu podržana bez ikakvih dilema ili nepoznanica.

Zaključeno je da BiH do konca novembra izradi dokument koji bi potpisali predstavnici svih zemalja i kojim će projekt dobiti zvaničnu formu. Svaka će zemlja za realizaciju projekta imenovati po dva koordinatora te će tako u konačnici osam stručnjaka raditi na izradi nominacionog fajla te plana upravljanja.

Lovrenović ovaj projekt smatra iznimno značajnim za sve četiri zemlje, posebno imajući u vidu današnje stanje propadanja i nezaštićenosti stećaka. Nazvao ga je višegodišnjim i multidisciplinarnim projektom koji će okupiti niz stručnjaka iz različitih oblasti.

Među 11 odluka koje je Komisija donijela na posljednjoj sjednici je i ona o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju historijskog područja - Stari grad Visoki, općina Visoko (FBiH).

Komisija je u već postojeću odluku dodala nove stavove koji se odnose na artefakte pronađene tokom iskopavanja na tom srednjovjekovnom arheološkom nalazištu. Zaključeno je da je sve pokretne i nepokretne nalaze potrebno stručno obraditi, zaštititi i konzervirati te pohraniti u depoe. Arheolog je također dužan izvještaj o istraživanju podnijeti Komisiji i nadležnoj instituciji.

Ključni je zaključak da će svi pronađeni artefakti biti pohranjeni u Zemaljski muzej BiH, dok na njima ne bude završena obrada i to najmanje na dvije godine. Nakon toga, pronađeni artefakti moći će biti smješteni u drugi muzej koji ima sve neophodne uvjete.

Povod za ovu odluku, navodi Lovrenović, bio je stav Zavičajnog muzeja Visoko koji je prisvojio pravo da čuva pronađene artefakte, što je onemogućavalo stručnjake da pronađene nalaze analiziraju.

Lovrenović je prokomentirao i pitanje novinara o donošenju državnog zakona o kulturnom naslijeđu BiH, naglašavajući da prijedlog tog zakona koji je napisala Komisija nikada nije završio na sjednici Vijeća ministara BiH.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH sada je pristupilo izradi novog prijedloga istog zakona, ali je on naišao na negativan stav u Komisiji zbog budućeg statusa te institucije. Stoga je danas na snazi pat-pozicija u vezi sa zakonom, ali ona nije održiva i bit će riješena postojanjem dobre volje i razgovorom", naglašava Lovrenović.

Uime BiH sastanku je prisustvovao ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Komisije za saradnju s UNESCO-om Sredoje Nović.