Narodno pozorište
0

Zadužbina "Petar Kočić" predstavila knjigu poezije

FENA
Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd predstavila je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo knjigu "Osam grčkih pjesnika", prvu u svijetu koja je izašla iz štampe u ovoj godini.

Izbor za knjigu napravila je Ksenija Maricki-Gađanski, a Zadužbina ju je, što je tradicija već devetu godinu, predstavila u noćnim satima 1. januara u Banjoj Luci.

Riječ je o dvojezičkom izdanju - štampana je na srpskom i grčkom jeziku, a donosi poeziju Konstantina Kavafija, Jorgo Seferija, Jaki Rica, Niko Engonoluloa, Odiseja Elitija, Milto Sahturija, Manoli Anagnostakija te Tita Patrikije.

Direktor Zadužbine Nikola Vukolić istaknuo je da u ovoj poeziji "kao da još uvijek huje vjetrovi s početka svijeta, talasaju prvotna mora koja su neke davne nomade ispunila čežnjom lutanja i putovanja te koja su metafora za sadržajan i osmišljen život".

On navodi da se svijet u knjizi otkriva u harmoniji četiriju graditeljskih elementa - zraka, vatre, vode i zemlje, uz neizostavnu scenografiju mitova i legendi te božanskih i ljudskih priča.

Direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer mišljenja je da kada jedna knjiga sadrži toliko pjesničke mudrosti i vještine, to znači da će čitateljski akt produžiti život svakom čovjeku.

  • Ova je knjiga jedna blagost na sve rane koje su pohodile naše živote posljednjih 20-ak godina. To je iscjeljiteljska moć pjesnika koji žele da se suprotstave zlu u nama samima, onome koji nas okružuje te planetarnom zlu, istaknuo je Gojer.

Vukolić je ujedno za doprinos i pomoć u razvijanju svestrane međunarodne saradnje uručio Povelje "Putem kulture u novi milenij" gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu, ambasadoru Grčke u BiH Procopiosu Mantzouranisu te Gradimiru Gojeru.

Behmen je tom prigodom kulturu ocijenio sasvim sigurno jednim od najboljih načina za ponovno uspostavljanje nasilno prekinutih veza, smatrajući nedopustivim da smo u ovo vrijeme tako daleko jedni od drugih.

  • Ovo je veliko priznanje građanima Sarajeva, ali značajno i da pokažemo da je Petar Kočić naš zajednički bh. pisac i da predstavlja dio naše historije koje se ne treba stidjeti i za kojom treba posegnuti pri uspostavljanju međusobnih veza, kazao je Behmen.

Riječi zahvale uputio je i grčki ambasador, potvrđujući da je stara izreka da kultura ujedinjuje ljude u potpunosti istinita.