Kultura
0

Zadnji dan festivala predstava "Udovice" HNK-a

FENA
Hrvatsko narodno kazalište iz Splita večeras će u Narodnom pozorištu izvesti predstavu Ariela Dorfmana i Tonya Kushnera "Udovice" bh. reditelja Dine Mustafića, gostujući zadnji dan XXII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

Premijera predstave održana je 8. marta, a u NP Sarajevo zakazana je za 20.00 sati.

"Ariel Dorfman je pisac koji je cijeli život posvetio ljudskim pravima, a "Udovice" predstavljaju dramatizaciju njegovog romana. Pored gostovanja s predstava, ovo je moj prvi profesionalni rad u Hrvatskoj i to je lijepo iskustvo", kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Dino Mustafić.

Govoreći o Festivalu "Sarajevska zima", Mustafić je ocijenio kako je, u današnjim društvenim problemima i s velikim stepenom nerazumijevanja, teško napraviti internacionalni festival. On je rođen za vrijeme sarajevske Olimpijade i ekvivalent je drugim regionalnim festivalima.

Kustosica Ljiljana Misirlić najavila je izložbu "Bjelina u slikarstvu BiH" koja će biti otvorena večeras, zadnjeg dana Festivala u 18.00 sati u Turskom kulturnom centru.

"Izložba nije velika po obimu, ali obuhvata krunska djela Voje Dimitrijevića, Bekira Misirlića, Ljube Perčinlića, Bore Aleksića, Ede Numankadića, Nusreta Pašića i Ante Kajinića", kazala je Misirlić.

Umjetnik Petar Grimani će sutra, nakon koncerta "Foltin" na platou kod hotela "Evropa" predstaviti performans – instalaciju "Ljiljan". On će također u 14.00 sati instalaciju predstaviti i na platou pred hotelom "Termag" na Jahorini, saopšteno je iz Pres-centra Festivala.