Kultura
0

Zabranjivana "Knjiga majci" nakon 71 godinu našla je put do čitalaca

Piše: Adisa Pobrić
Foto: D. S./Klix.ba
Promocija djela "Knjiga majci" Envera Čolakovića (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tihim glasom, kako se jedino može čitati jedna knjiga posvećena majci, sarajevska glumica Emina Muftić uvela je posjetioce u svečanoj sali Bošnjačkog instituta u svijet najdubljih emocija Envera Čolakovića.

Na 100. godišnjicu rođenja velikog bh. književnika i čak 71 godinu nakon što je nastala, promovirana je "Knjiga majci", osmišljena kao rođendanski poklon za njegovu bolesnu majku Ilonu u jeku Drugog svjetskog rata.

Izdavač djela, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, rekao je da je Čolaković, iako rođen u Budimpešti, a umro u Zagrebu, bio veoma vezan za Hadžiće, odakle je vukao porijeklo i gdje je proveo djetinjstvo te u trima djelima pisao o tamošnjim ljudima i događajima.

"On je bio čovjek koji je najljepše pisao o Bosni, iako ga je životni put odveo u Budimpeštu i Zagreb. On je promovirao ljubav, čistu, netaknutu, a iako je ovo djelo prvenstveno posvećeno njegovoj majci, u prenesenom značenju ono opisuje i ljubav prema Bosni", kazao je Ejubović.

Književnik Mirsad Sinanović govorio je kako je izdavačkim kućama u komunističkom periodu bilo zabranjeno da nakon slavne "Legende o Ali-paši" izdaju Čolakovićeva djela. Zbog njegovog antifašističkog opredjeljenja i objektivnog opisivanja nacističkih, četničkih i ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata Čolaković je, kako kaže Sinanović, svaki dan pisao, a znao da mu to neće biti objavljeno. Pisao je s ciljem da bi "sačuvao bosanski jezik kao jezik Bosne".

Tako je i ova knjiga, otipkana 1942. godine u dva primjerka, a dopunjavana samo jednom, 1955. godine, tek danas prvi put objavljena. Izvorni rukopis njegova majka je zakopala u svom vrtu. Na isti način, djelo "Jedinac", prvi bosanski roman u stihovima, sa 13.500 stihova, izašao je skoro 30 godina poslije piščeve smrti u Zagrebu.

U poređenju sa drugim piscima, poput Ive Andrića ili Meše Selimovića, koji su čekali po dvije-tri godine ili su im djela izdavana nakon njihove smrti, odnos prema Čolakoviću pokazuje odnos komunističkih vlasti prema svjedocima okrutnih zločina i sramnog zatiranja. "Knjiga majci" je djelo o borbi za pravdu, ali i puko preživljavanje, kroz koju je protkana neiscrpna ljubav koja ublažava sve nedaće. Fašisti su Čolakoviću ubili roditelje, a njihovi režimski sljedbenici nastavili njegov progon. Njegova djela bila su njegova svjedočenja, ali ona nisu objelodanjivana.

"Čolakovića je majka odgajala u svom bajkovitom svijetu, idealiziranom mikrokosmosu u kojem žive samo dobri ljudi. Majka ga je učila da su svi ljudi plemeniti i dobri, a da ih ratovi unakazuju", objasnio je Sinanović i na kraju pitao: "Zar ovo nije najveći poklon sina majci, ali i našoj publici? Nije li ovo djelo pobjeda umjetnika nad vremenom?".

Pisac za svoje riječi, satkane u pripovijetke, eseje, dramu, poeziju..., kaže da to nisu balade, već "hvale, molbe, srca moga ključi, osjećaji vrući, magije".

Promotori "Knjige majci" bili su i književnici Vojislav Vujanović i Isnam Taljić, a iz Zagreba je u povodu ove promocije došao i Enverov sin Esad.

"Ovo za mene nije komemorativni skup već jednako radostan događaj kao rođendan mog oca", kazao je Esad Čolaković. Njegov brat Zlatan, koji je preminuo 2008. godine, obrađivao je brojne očeve spise.

"Ova knjiga je dugo spavala zaključana, kao i mnoga druga djela iz Enverovog opusa, koji još čeka da bude otkriven i situiran u kulturni i literarni korpus Bosne i Hercegovine, ali i hrvatske kulturne baštine, kao kamenčić mozaika", rekao je sin velikog pisca i na kraju poručio: "Nadam se da će ova knjiga biti poticaj da se neko u BiH prihvati ozbiljnog posla i napravi jedno kritičko izdanje sabranih djela Envera Čolakovića. Ja se nadam da ću poživjeti da to i dočekam. Knjizi želim sretan put do čitatelja. Ona je napisana da je pročitate i doživite".