Kultura
0

Zabranjena u Novom Pazaru: Kontroverzna predstava "Beton mahala" u Kamernom teatru 55

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Kamerni teatar 55 najavio je predstavu "Beton mahala" koju izvodi osam fantastičnih novopazarskih glumaca. Riječ o vrhunskoj predstavi koja je, zbog kontroverznosti, zabranjena u Novom Pazaru.

Predstava "Beton mahala" nastala je sklapanjem zanimljivih priča mladih ljudi koji govore o svakodnevnim problemima. Ova predstava izazvala je veliku buru i uzburkala javnost.

"Što se mene tiče kontroverze nema. Riječ o sjajnoj predstavi koja je potresna i emotivna, te je izazvala brojne reakcije u Novom Pazaru i Srbiji. Mislim da je to predstava koju treba pogledati i zbog teme kojom se bavi i zbog glumačke izvedbe. Nismo je doveli kao kontroverznu, već kao jako dobru predstavu", rekao je Emir Haždihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Režiseri pozorišne predstave o ljubavi su Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, a u njoj glume članovi dramske trupe "Joj, evo ih ovi". Fokus stavljaju na etničke podjele, dvojezičnost, loše obrazovanje i brojne druge probleme koje ih tište pojedinačno i kolektivno kao zajednicu.

Inače, Kamerni teatar 55 proširio je svoj koncept, te osim 14 živih predstava, tu je i 13 događaja druge vrste. U Kamerni teatar vraća se Abdulah Sidran, tu su i festivali, kao i premijerno izvođenje predstave "Poljubac žene pauka".

"Sve promjene su se dogodile zahvaljujući trudu cijelog kolektiva. Sad dovodimo mlade dramaturge i režisere što smo pokazali i predstavom 'Kad bih naglas govorio' u režiji Srđana Vuletića. Također, organizujemo godišnjice, promocije i sl. Pripremamo jazz koncert, nastup Bože Vreće, te predstave za penzionere", kazao je Hadžihafizbegović.

Predstava "Beton mahala" bit će odigrana 2. aprila u 20:00 sati.