Kultura
0

"Žaba" u Crnoj Gori, "Kvetch" u Kamernom

Sarajevo-x.com
Nakon trijumfalne turneje na kojoj je "Žaba" oduševila publiku u Švedskoj, ova hit- predstava Kamernog teatra 55 već ide na novu turneju. Naime, 20. aprila "Žabu" će imati priliku vidjeti publika u Tivtu, 21. aprila ova predstava je u takmičarskom programu Festivala HAPS u Herceg Novom da bi 22. igrali u Sandžaku, u Bijelom Polju.

I dok jedna ekipa Kamernog teatra gostuje u Crnoj Gori, istovremeno u uzvratnu posjetu Kamernom teatru 55 dolazi zagrebačko Gradsko dramsko kazalište "Gavella" s hit predstavom "Kvetch", jedinom komornom predstavom ovog teatra, koja je nastala u koprodukciji s Kazalištem Virovitica. "Kvetch" je predstava koju je prema tekstu Stevena Berkoffa režirao Dražen Ferenčina i u kojoj igraju Enes Vejzović, Helena Minić, Janko Rakoš, Blanka Bart Hajoš i Igor Golub.

"Kvetch" se bavi licem i naličjem ljudske komunikacije. Strah od iskrenosti, vjerodostojnosti i istinitosti doveo nas je u situaciju iz koje se možemo izvući samo istim putem kojim smo u nju došli, dakle vrativši se samima sebi i svojoj pravoj prirodi. Često neskladan odnos između izgovorenog i pomišljenog, tužan i smiješan u isto vrijeme, u "Kvetchu" je tako poslužio kao lakmus-papir za detektiranje stanja u kakvom se savremeni čovjek zatekao. Ova predstava nas poziva da se prepoznamo i priznamo da smo sami sebi najveći neprijatelji, ali subverzivnost ove drame zbog toga nije destruktivna, kao što ni njena prividna "neozbiljnost" zapravo nije nimalo neozbiljna.

Sarajevska publika će imati priliku pogledati ovu izvanrednu predstavu u Kamernom teatru 55 u četvrtak i petak, 21. i 22. aprila, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznica je uobičajenih 10 KM.