Kultura
285

Za tri mjeseca više od 18.000 ljudi posjetilo Zemaljski muzej, dugovi prema radnicima još nisu izmireni

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošlo je nešto više od tri mjeseca otkako je ponovo otvoren Zemaljski muzej. Njegovi uposlenici ističu zadovoljstvo, naročito interesom građana. U pripremi su novi projekti, ali i dalje ostaje obaveza dugovanja radnicima za prethodni period.

Trogodišnja agonija radnika Zemaljskog muzeja u Sarajevu okončana je u septembru ove godine, kada je na zadovoljstvo svih građana jedna od najznačajnijih kulturno-naučnih institucija BiH ponovo otvorila svoja vrata.

Problem nadležnosti i finansiranja te institucije bio je razlog za okove, koji su onemogućili funkcionisanje Zemaljskog muzeja. Način funkcionisanja te institucije trenutno je privremeno riješen, nakon što je u septembru Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016.-2018. godine u Parlamentu BiH. Među potpisnicima u finansijskoj podršci Zemaljskom muzeju su općinske, gradske, kantonalne, entitetske i vlasti na nivou države.

"Trenutno smo zadovoljni radom muzeja, jer smo od otvaranja do danas imali 18.400 posjeta. Moram istaći da je interes građana za posjetu ovoj instituciji veliki, što posjetitelji naročito naglašavaju. Kada su u pitanju novi projekti, u narednom periodu planiramo realizirati veliki projekat koji podrazumijeva građevinske radove na rekonstrukciji dijela zgrade u Odjeljenju za arheologiju, što bi omogućilo postavljanje prethistorijske izložbe. Također namjeravamo obilježiti Dan i noć Zemaljskog muzeja BiH, te otvoriti jednu izložbu", istakla je za Klix.ba Marica Filipović iz Zemaljskog muzeja BiH.

Funkcionisanje muzeja je obezbijeđeno za naredni period, ali trajno rješenje nije postignuto, tako da će uposlenici i dalje biti u neizvjesnosti da li će svi potpisnici Memoranduma izmiriti preuzete obaveze.

"Mi se nadamo da će data obećanja ispuniti, jer mi još uvijek nismo izmirili sve obaveze i dugovanja koja imamo prema našim uposlenicima", zaključila je Filipović.