Kultura
106

Za oči turista željnih nezaboravnih avantura: 1.500 slika naše domovine

Piše: Irvin Pekmez
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U Turskom kulturnom centru "Institut Yunus Emre“ u Sarajevu danas je održana promocija knjige "Dođi, vidi, pričaj dalje - Bosna i Hercegovina - 30 nezaboravnih destinacija" autora Amela Salihbašića.

Riječ je o spoju turističkog vodiča i fotomonografije koja je svojom formom jedinstvena u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Knjiga je izašla u maju, a kroz sliku i osnovne informacije o svakom spomenutom regionu predstavlja svojevrsnu obavijest znatiželjnicima.

"Pokušao sam navesti i obavijestiti čitaoca o tome šta to može da vidi, šta to može da učini, čime da se bavi u tim mjestima, ukratko – kako da provedu jedan dan", rekao je za Klix.ba autor Salihbašić.

U kreiranju knjige Salihbašić je vidio vrlo jasne i plemenite ciljeve koji mogu da budu samo pozitivan primjer i sredstvo razvoja turizma u nažoj zemlji.

"Cilje je bio dase pokaže raznolikost Bosne i Hercegovine, da da ideje posjetiocima gdje da dođu i ostanu što duže. Turisti ovdje ostaju u prosjeku dva dana, a to je šteta jer ima toliko toga da se vidi, da se doživi i da se prođe", objašnjava Salihbašić.

Podstrek za stvaranje ovog djela nije bilo potrebno tražiti bilo gdje drugo osim u želji da se stvori jedinstvena knjiga o našoj zemlji.

"To je bila želja da se učini nešto što još niko nije napravio, a knjiga je rezultat mog petogodišnjeg rada. Zadovoljan sam rezultatima, a i čitaoci koji su do sada imali priliku da je čitaju. Ova knjiga je jedinstvena jer je mješavina turističkog vodiča i fotomonografije. Iz obje vrste nastalo je ovo djelo, a nešto slično ne postoji na ovim prostorima, a pogotovo ne u BiH. To ovu knjigu čini posebnom, pogotovo za ljude koji žele da upoznaju našu zemlju – kroz 1.500 fotografija oni dobiju predstavu o tome šta mogu da vide i gdje mogu da dođu", zaključio je Salihbašić.

Promociji je prisustvovao i Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

"Ova knjiga je prilika ljudima da upoznaju BiH, a također to je prilika Turcima da kroz fotografije upoznaju ljepote vaše zemlje. Ja sam odmah kupio jedan primjerak jer smatram da je ona vrlo dobar vodič jer sam i ja po prvi put u Bosni i Hercegovini", rekao je Erginay.

Neki od mjesta i regiona koji su spomenuti u knjizi su Gornji tok Neretve, Vinska cesta, Međugorje, Treskavica, Fojnica, Skopaljska dolina, Park Tajan i Kamenica te mnogi drugi.

Knjiga je dostupna na bosanskom, engleskom, njemačkom i turskom jeziku.