Kultura
0

Za nagradu nominirano 14 romana iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

FENA
Organizacijski odbor Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji se ove godine održavaju od 4. do 7. septembra u Tuzli objavio je odluke selektora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji su kandidirali najbolje romane iz 2007. godine za prestižnu književnu nagradu.

Selektor Tvrtko Kulenović iz Bosne i Hercegovine nominirao je roman Josipa Mlakića "Tragom zmijske košuljice", Jasne Šamić "Carstvo sjenki", Emsura Hamzića Sladoje "Jabana", Hazima Akmadžića "Gazi Isa-beg".

Selektorica Tatjana Rosić iz Srbija nominirala je roman Mirjane Đurđević, zatim roman "Čuvari svetinje", Igora Marojevića, roman Davida Albaharia, "Ludvig", Dragana Velikića, "Ruski prozor", Uglješe Šajtinaca, "Vok on! manifest razdraganosti".

Za područje Crne Gore selektor Andrej Nikolaidis odabrao je dva romana koji će biti u izboru za nagradu "Meša Selimović" to roman Mirka Kovača "Grad u zrcalu" i Olivera Kujundžića "Zaboravljena zemlja".

Zvonko Kovač, selektor za Hrvatsku nominirao je pet romana, među kojima je roman Josipa Mlakića, koga je odabrao i selektor iz BiH te roman Mirka Kovača koga je nominirao selektor iz Crne Gore. Pored ovih romana u izbor su ušli Sibila Petlevski s romanom "Moj Antonio Diavolo", Dalibor Šimpraga, "Anastasia", Nikola Petković "Uspavanka za mrtve".

Shodno pravilima, uži izbor od pet romana do kraja kolovoza odabrat će Žiri u sastavu Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović, Semezdin Mehmedinović i Mile Stojić. Najbolji roman za 2007. godinu bit će proglašen na svečanoj ceremoniji zatvaranja Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koja će biti upriličena u Tuzli 6. rujna ove godine. Nagrađeni autor dobit će nagradu za najbolji roman, statuu mastionicu i pero, te novčanu nagradu koja bi ove godine trebala biti 10.000 konvertibilnih maraka.