Kultura
0

XVII Cankarevi dani od 25. aprila do 29. maja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Slovensko kulturno društvo “Cankar” iz Sarajeva u periodu od 25. aprila do 29. maja organizuje sportsko-kulturnu manifestaciju “Cankarevi dani”, koja je posvećena velikom slovenskom piscu Ivanu Cankaru.

U sklopu manifestacije će 25. i 26. aprila na igralištu Teniske akademije HEAD u Hotonju kod Vogošće biti održan tradicionalni XVII memorijalni teniski turnir Jan Doršner, a središnja manifestacija ovogodišnjih Cankarevih dana je retrospektiva slovenskih filmova Mihe Mazzinija, koja će u UNITIC-u biti održana od 10. do 12. maja, saopćeno je iz SKD "Cankar".

U nedjelju, 10. maja, od 18 sati na rasporedu su filmovi "Svobodna si, odloči se", "Sirota s čudnim glasom" i "Čisto navadna zgodba".

Prisutan će biti i Miha Mazzini, s kojim će posjetitelji imati priliku razgovarati.

U ponedjeljak, 11. maja, na rasporedu je film "Slatke sanje", a u utorak, 12. maja, film "Operacija Cartier".

U četvrtak, 14. maja, u prostorijama SKD "Cankar" održat će se šahovski turnir.

U subotu, 16. maja, u saradnji s Prvim programom Radio Slovenije bit će, iz hotela Grand u Sarajevu, realizirana izravna radijska emisija za Slovence u svijetu. Nastupit će hor SKD "Cankar" Camerata Slovenica, učenici dopunske nastave slovenskog jezika i kulture i mnogi gosti.

Za kraj Cankarevih dana predviđena je tradicionalna Cankareva tribuna, 29. maja u 18 sati u Historijskom muzeju u Sarajevu. Njen naziv je "Biseri vode".

Cankarevi dani su bili prva manifestacija koju je SKD Cankar održao poslije obnove 1993. godine.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.