Kultura
1

XI Festival bh. drame u Zenici u još ljepšem ruhu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povod današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u pres centru Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, je bio XI Festival bh. drame.

Bosansko narodno pozorište je od 2002. godine domaćin Festivala bh. drame, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i ove godine su uspjeli da organizuju i 11. po redu, u još boljem i ljepšem ruhu. U poređenju sa prethodnim festivalima, ovogodišnji festival nam dolazi sa nekim novinama. Festivalska nagrada za najbolju scenografiju nosit će ime po utemeljitelju Fesitvala i dugogodišnjem direktoru Radovanu Marušiću, vrsnom scenografu impresivne umjetničke karijere.

Zahvaljujući kreaciji Sandre Hukić-Vuković, nagrade će, osim pisane plakete, imati i svoj materijalni dio. Još neke od novina u ovogdišnjem Festivalu su te da se vraća žiri kolega novinara iz Zenice i bit će organizovan konkurs za najbolji bh. dramski tekst.

Dramaturg iz Splita Jasen Boko je odabrao sedam predstava, tri iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Srbije, jedna iz Hrvatske i jedan koprodukcijski projekt u čijoj su realizaciji učestvovala pozorišta iz sve tri navedene države.

U okviru Festivala biti će upriličeno i nekoliko izložbi, promocija knjiga, javno slušanje radiodrame i drugi sadržaji.

Ovogodišnji Festival bh. drame pod nazivom "Rezime" u svom takmičarskom djelu imat će sedam predstava:

  • Narodno pozorište iz Tuzle nastupit će predstavom "To" autora Alije Isakovića i reditelja Adnana Omerovića (13.05. u 20:00)
  •     Narodno pozorište Sarajevo predstavit će se predstavom "Kad bi ovo bio film" autora Almira Imširevića i reditelja Dine Mustafića (14.05. u 20:00)
    
  •     BNP Zenica/Međunarodni teaterski festival MES predstavit će se komadom  "Pismo iz 1920." autora i reditelja Olivera Frljića (15.05. u 21:00)
    
  •     Teatar kabere Tuzla/ Kazalište Virovitica/ Književačko-srpski teatar Joakim Vujić Kragujevac se predstavljaju djelom autora Ive Andrića i reditelja Nebojše Bradića pod nazivom "Prokleta alvija" (16.05. u 20:00)
    
  •     Ustanova kulture Vuk iz Beograda nastupa predstavom "Bunar" autorice Radmile Smiljanić i reditelja Egona Savina (18.05. u 20:00)
    
  •     Heartefact Fund Beograd/BITEF teatar Beograd nastupa predstavom "Hipermnezija” autorice i rediteljice Selme Spahić (19.05. u 20:00)
    
  •     &TD teatar iz Zagreba nastupa komadom "Mrzim istinu" autora i režisera Olivera Frljića, što će biti ujedno i  posljednja predstava u okviru XI Festivala drame. (20.05. u 20:00)
    

Haris Pašović (reditelj), Zoran Mlinarević (dramaturg) i Emina Muftić (glumica), predstavljat će ovogodišnji stručni žiri.

Na svečanom otvaranju festivala nasupit će Edin Karamazov, a prva predstava, "To" u režiji Adnana Omerovića, na rasporedu je u nedjelju, 13.maja u 20 sati.