Kopenhagen
0

World Music Centar Mostar na WOMEX-u

FENA
Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na najvećem muzičkom sajmu u svijetu World Music Expo (WOMEX) je World Music Centar iz Mostara, potvrdila je direktorica tog centra Aleksandra Savić.

"Iako prvi put na WOMEX-u mi smo svakako prisutni na svjetskoj muzičkoj sceni već pune četiri godine koliko i postoji WMC, najviše zahvaljujući Mostar World Music Festivalu koji od samog početka sa velikim interesovanjem prate jedni od najuglednijih world music časopisa iz svijeta Songlines i fROOTS.

Uprkos svim problemima u kojima se nalaze i Mostar i država, uz mnogo odricanja, mi idemo naprijed, obezbjeđujući mladim bh. muzičkim talentima priliku da našu kulturnu tradiciju predstave van granica BiH i sami steknu afirmaciju na evropskoj muzičkoj sceni. Sa velikim zadovoljstvom i ponosom na WOMEX-u predstavit ćemo Mostarca Sanela Marića Maru i njegov album VaSduh", istakla je Aleksandra Savić.

WOMEX (World Music Expo) je međunarodna podrška i razvoj world music projekata sa sjedištem u Berlinu, čiji se glavni događaj, izložba world music-a, održava jednom godišnje u različitim gradovima širom Evrope. Na WOMEX-u su integrisani sajam, showcases, konferencije, film market, umrežavanje, sjednice i nagrade.

U 2009. godini domaćin WOMEX-a bit će Kopenhagen. Danska je ušla u novo partnerstvo sa WorldMusicFair Kopenhagena, konzorcijem Roskilde Festival, Copenhagen Jazzfestivalom i turističkom organizacijom Wonderful Copenhagen. Dodatni partneri su events producers Welcome, Danski centar za kulturu i razvoj, Global CPH i World Music Danska.

Druge lokacije prošlih događaja WOMEX-a bile su: Berlin (1994, 1999, 2000), Bruxelles (1995), Marseille (1997), Stockholm (1998), Rotterdam (2001), Essen (2002, 2004), Newcastle upon Tyne (2005) i Seville (2003, 2006, 2007, 2008).