Kultura
8

Winterbottom: Oni koji su trebali nisu htjeli da vide opsadu Sarajeva

L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u sarajevskom kinu Cinema City, u okviru 20. Sarajevo Film Festivala održan program "Tribute to Michael Winterbottom" - projekcija njegovog filma "Welcome to Sarajevo", te razgovor sa ovim britanskim rediteljem.

"Welcome to Sarajevo" je britanski ratni film iz 1997. godine. Film je režirao Michael Winterbottom, a nastao je prema scenariju inspirisanom knjigom "Natasha's Story" novinara Michaela Nicholsona.

Winterbottom u filmu priča priču iz perspektive ratnog novinara Michaela Nicholsona koji se nalazio u Sarajevu za vrijeme opsade i izvještavao o ratu. Film koristi originalne ahivske snimke iz rata, a reditelj je pokušao prikazati i samu odgovornost i ulogu novinara u izvještavanju.

"Imate odgovornost da stvari prikažete što realnijima. Ono što sam ja želio da pokažem jeste i frustracija novinara, koji su se trudili najbolje što su mogli da pokažu istinu i stvarno stanje stvari, no publika – oni koji su to zaista trebali da vide, nisu bili zainteresirani", kazao je danas Winterbottom nakon projekcije filma.

Reditelj se kroz film nastoji baviti seciranjem same istine o ratu u Bosni i Hercegovini, a najšokantnije snimke su upravo arhivske, kao i rekreirane scene bazirane na njima.

"Ono što je mene interesovalo jeste kako jednu haotičnu realnost, fragmentiranost stvarnosti, te različite verzije jedne priče sklopiti u cjelinu i smjestiti na ekrane i u kino. Upravo ta zbrkanost vam daje više mogućnosti za pričanje priče", pojasnio je reditelj.

On je dodao kako je ovo film o razdvajanju i progonstvu, te da su Sarajlije koje su glumili u filmu, sami željeli da ispričaju priču o ratu i svemu što se dešavalo u njihovom gradu za vrijeme opsade.

Filmu se često pristupalo kao klišeu o britanskom repoteru koji spašava napuštenu djevojčicu iz Sarajeva za vrijeme opsade, te je sa sobom vodi u Veliku Britaniju. Čak je dobio i kritike na to da je "izvrtao historijske činjenice", te "eksploatisao tragediju unesrećenog stanovništva". Ipak, i sam Winterbottom upozorava kako je veza između realnosti i plasiranja u medijima jedno političko pitanje.

U filmu igraju Stephen Dillane, Woody Harrelson, Marisa Tomei, Goran Višnjić, Emily Lloyd, Kerry Fox, Kerry Shale, te brojni drugi.

SFF