Objavljeno prvo ime
0

FOTO+VIDEO / Wim Wenders gost Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x)
Istaknuti njemački reditelj Wim Wenders bit će gost 17. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 22. do 30. jula, najavljeno je na konferenciji za novinare u kinu "Meeting Point".

Riječ je o višestruko nagrađivanom filmskom autoru koji se smatra najuspješnijim predstavnikom Novog njemačkog filma.

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a kazao je da Direkcija već nekoliko godina pokušava dovesti njemačkog autora te da su se tek sada stvorili uslovi za njegov dolazak.

"Wim Wenders je na svjetskoj filmskoj sceni prisutan već 40 godina. Na veliko zadovoljstvo svih, Wenders će predstaviti svoj novi film "Pina", omaž jednoj od najvećih umjetnica Pini Bausch, koja je ostavila neizbrisiv trag u historiji teatra i plesa", kazao je Purivatra.

Wenders je film prvobitno htio realizirati zajedno sa Pinom Bausch, te je nakon njene smrti htio odustati od projekta, no članovi njene plesne trupe Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch nagovorili su ga da ipak napravi film o njoj, film za nju.

"U pitanju je remek djelo svjetske kinematografije. U ovom film gledatelji uopće ne mogu osjetiti reditelja i u tome je Wendersova veličina", naglasio je Purivatra.

Riječ je o revolucionarnom 3D ostvarenju koje je svjetsku premijeru imalo na 61. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, i od tada dobija samo pozitivne kritike.

Ovo će biti prva godina da se na SFF-u prikazuju filmovi u 3D tehnologiji u Cinema Cityju.

Wenders je profesor na Akademiji za film u Hamburgu, a u Sarajevo će doći sa 12 svojih studenata, gdje će boraviti od 22. do 27. jula. O svom radu govorit će na predavanju u okviru Sarajevo Talent Campusa.

Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja, koja su ostavila neizbrisiv trag u svjetskoj kinematografiji, su "The million dollar hotel", "Nebo nad Berlinom", "Paris, Texas", "Buena Vista Social Club" i mnoga druga.

Na današnjoj konferenciji za novinare Direkcija Sarajevo Film Festivala predstavila je svog novog partnera, farmaceutsku kompaniju "Roche". Tom prilikom, Purivatra je potpisao ugovor sa direktorom kompanije Adnanom Filipovićem.

Filipović je najavio prikazivanje dokumentarnog filma u znak sjećanja na Emira Čizmića, osnivača Udruženja za pomoć oboljelima od raka crijeva, koji je izgubio bitku sa opakom bolešću.