Kultura
2

"What is Europe?" 18. i 19. februara u Domu Oružanih snaga BiH

Klix.ba
Reprizna igranja predstave "What is Europe" jednog od najuspješnijih regionalnih reditelja, Andrása Urbána, održat će se u okviru februarskog repertoara Scene MESS 18. i 19. februara u Domu Oružanih snaga BiH sa početkom u 20 sati.

Nastala prema esejima Lászla Végela, predstava kroz saznanja i iskustva čovjeka sa Balkana govori o sukobu filozofskih i političko–pragmatičnih ideja evropeizma, te identitetu građana koji iako po geografskom i historijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi, postoje samo van zvaničnih političko-evropskih teritorija Ulaznice za predstavu kupiti se mogu u direkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS po cijeni od 10 KM, a rezervacije je moguće izvršiti pozivom na broj 033 216 272.

Naglašavajući da predstava bez straha govori o problemima sa kojima se suočavaju obični ljudi, reditelj predstave András Urbán, istakao je da priča pruža pogled na našu prošlost, sadašnjost i budućnost. “Predstava What is Europe? bavi se identitetom balkanskih naroda. Između mlađih i starijih generacija postoji jedna vrsta razlike u percepciji onoga što smo bili i onoga čemu težimo. "What is Europe?" preispituje ideju evropskog u njenom idejnom, historijskom i kulturnom smislu, te ga istovremeno dramski sukobljava sa političko konceptualnom odrednicom EU kao evropskim sklopom“, naveo je Urbán.

Uloge u predstavi ostvaruju Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Mirna Kreso, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić i Amar Čustović dok ostatak autorskog tima čine dramaturginja Bojana Vidosavljević, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica muzike Irena Popović, asistent reditelja Zulfikar Filandra i asistentica scenografije Jasmina Koluh.

Realizaciju predstave posebno su podržali Narodno pozorište Sarajevo, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS, ART HUB-Centar umjetnosti, Centar za kulturu Sarajevo, Dom oružanih snaga BiH, Multimedia i Pal-e AV Systems.