Kultura
0

Web prezentacija Centra za kulturu i komunikaciju Košnica od danas na internetu

Sarajevo-X
Košnica web je stranica koja promovira razvoj kulture novih medija i kritički odnos naspram utjecaja novih informacijskih tehnologija na društvo.

Bilo da se radi o komunikacijskim teorijama, novim medijima, slobodnom software-u, experimentalnoj elektronskoj muzici/videu, media artu ili alternativnim načinima zaštite autorskih prava Košnica web distribuira znanje za pravilnu socijalno-političku artikulaciju informacijskog društva, stoji u zvaničnom saopštenju iz Košnice.

Web prezentacija Košnice nudi linkove na bitne medijske centre, institute, aktivističke grupe i site-ove medijskih umjetnika. Zajednička tačka za sve njih, jeste svojevrstan anti-korporacijski tačnije anti-globalistički sentiment, a linkovi ne predstavljaju samo kontakte Košnice nego pružaju okvir za razumijevanje važnosti djelovanja Košnice u Bosni i Hercegovini.

Misija Košnica weba je da u području kulture novih medija prezentirajući svoja i tuđa iskustva, podrži i generira slične kreativne-aktivističke procese u Bosni i Hercegovini te proklamira otvorenost za promociju i povezivanje svih pojedinaca i organizacija iz ovog domena.

Također, Košnica web će biti redovno “osvježavan” specijalizirani news site koji će prezentirati informacije o odnosu Države prema kulturološki subverzivnim socijalnim, političkim i medijskim fenomenima, a koje se ne mogu naći ni na jednom drugom BH mediju.

Uređivačka politika Košnica weba, temeljeći se na kritici globalnog kapitalizma, iznad svega će pružati relevantan kontekst za razumijevanje društvenih događaja, koje takozvano objektivno novinarstvo ne dotiče. Ne tražeći odgovore, nego postavljajući prava pitanja.

www.kosnica.ba