Kultura
0

Vuletić: "Teško je biti fin" je univerzalna priča o čovjeku koji želi promijeniti život na bolje

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Ekipa filma "Teško je biti fin" bh. reditelja Srđana Vuletića, čijim je projekcijama sinoć u Narodnom pozorištu i kinu Heineken Open Air otvoren 13. Sarajevo film festival, govorila je danas predstavnicima medija o stvaralačkom procesu na ovom ostvarenju.

Srđan Vuletić je pojasnio kako se ispod priče o sarajevskim taksistima i kriminalu nalazi osnovni sloj – priča o čovjeku koji želi da promijeni svoj život na bolje. Upravo tu je njegova univerzalnost, jer se u svakom trenutku negdje u svijetu budi čovjek koji želi promjeniti i poboljšati vlastiti život.

On je mišljenja kako živimo i društvu u kojem mnogo ljudi ima dobre namjere, ali one nisu dovoljne same po sebi. Stoga, ako želimo napraviti korak naprijed na bolje kao društvo, svaki pojedinac mora napraviti taj korak kroz konkretna djela.

"Želio sam i da razmotrim zašto je danas svaka priča o dobrom i pozitivnom djelu postala dosadna i glupa", kazao je Vuletić.

Glavni akter filma Saša Petrović predstavio je svoj rad na ulozi taksiste Fude, naglasivši kako bi se bez pomoći kolega vjerovatno brzo pogubio, jer je njegov rad zahtijevao učešće u gotovo svakom kadru filma.

Kada je riječ o razlici u glumi unutar filma i pozorišta, on je stava da je gluma jedna, dok medij koji se koristi uslovljava sredstva i način rada.

Za glumca Emira Hadžihafizbegovića, u filmu taksiste Seje, filmovi kao što je Vuletićev potrebni su u današnjem svijetu destrukcije duha u kojem živimo nakon 90-ih godina. Koliko god frazeološke rečenice iz filma zvučale stereotipno, one su današnjem svijetu potrebne.

"Ovaj film je potreban u ambijentu u kojem živimo, ne samo u urbanom Sarajevu i atmosferi kriminaliteta, već je potrebno naglasiti odabir te dobre i bijele strane u životu", kazao je on.

O taksisti Seji misli kako nije pravolinijski negativac. Naprotiv, i on je kompleksan lik koji vaga između dobrog i lošeg.

Producent Ademir Kenović je mišljenja da tema filma, iako je lokalna i dešava se u Sarajevu, ozbiljno prevazilazi okvire lokalnog i jednako se može prikazati bilo gdje u svijetu.

"Teško je biti fin" rađen je u koprodukciji BiH, Slovenije, Srbije, Njemačke i Velike Britanije.