Kultura
27

Vrijeme je da se krene s obnovom Olimpijskog muzeja

FENA
Današnji susret ambasadora Republike Francuske u BiH Gillesa Rollanda i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivice Šarića bio je prilika da se razgovara o obnovi Olimpijskog muzeja, jednog od simbola Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Ovim povodom, Rolland je izrazio zadovoljstvo, što je jedan od pokretača projekta intenzivne kampanje za obnovu i izgradnju zgrade Olimpijskog muzeja “Vile Mandić“, u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, koja je i simbol Zimskih olimpijskih igara.

Ambasador Rolland je kazao da se radi o projektu koji prelazi granice BiH, te da obnova muzeja, koji je uništen za vrijeme opsade Sarajeva, znači okretanje nove stranice ka budućnosti i gledanje u nju u duhu mira i pomirenja.

"To je upravo poruka koju želimo poslati. Obnova ove zgrade za koju se procjenjuje da bi bilo neophodno izdvojiti oko 580 hiljada eura bit će finansirana iz više izvora. Na prvom mjestu je direktna pomoć Francuske kroz Francusku misiju. Zatim, iz sredstava koja se prikupljaju kroz Fondaciju "Sarajevo, srce Evrope", koju podržava Evropska unija. I na trećem mjestu, iz pomoći koja se dogovara sa Međunarodnim olimpijskim komitetom", kaže Rolland.

Po riječima ministra Šarića, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Kanton, Ministarstvo kulture i sporta će nastojati da iznađe sredstva s kojima bi učestvovalo u obnovi zgrade koja je od izuzetnog značaja za Sarajevo i BiH.

"Posebno sam zainteresovan za obnovu olimpijskog muzeja, jer je to naše kuturno nasljeđe, naše sjećanje na olimpijske igre i učesnike koji su imali svoja posebna mjesta u njima", istakao je Šarić, te dodao kako je muzej simbol zajedničkog života i stvaranja u tom vremenu.

Ambasador Rolland je najavio kako će se nakon današnjeg sastanka sastati sa nadležnima sa državnog federalnog i gradskog nivoa, kao i sa predstavnicima Republike Srpske, te dodao kako bi se krajem juna ove godine započelo sa obnovom zgrade Olimpijskog muzeja, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, na početku agresije u BiH, 27. aprila 1992. jedna od prvih kulturnih institucija, pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke, koja je granatirana i uništena bio je Olimpijski muzej u Sarajevu.

Angažovanjem zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uslovima eksponati Olimpijskog muzeja su evakuisani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume olimpijske dvorane Zetre u kojima se i danas nalaze.