Kultura
27

Vrhunski jazz vokalisti i Big Band DOM stižu na Sarajevsku zimu

Klix.ba
31. Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska Zima" 2015 INFINITY, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije, priređuje gala koncert kojim će obilježiti stotinu godina od rođenja legendi džeza Billie Holiday i Franka Sinatre.

Ljubitelji stvaralaštva Billie Holiday i Franka Sinatre, ali i vrhunskog džeza, moći će uživati u izvedbama kompozicija koje su obilježile 20. i 21. stoljeće, a koje će za sarajevsku publiku izvesti Big Band DOM, Nina Strnad i Oto Pestner.

Povodom jubileja, Oto Pestner će pjevati kompozicije Frenka Sinatre, dok će Nina Strnad izvesti neke od najupečatljivijih džez standarda koji se vežu uz stvaralaštvo Billie Holiday.

Koncert će se realizirati 26. februara, u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 20 sati. Ulaznice za koncert mogu se rezervisati na e-mail adresi: [email protected]. Više informacija nalazi se na web stranici: www.sarajevskazima.ba

Big Band DOM počeo je sa radom 2002. godine, na inicijativu Brace Doblekara, dirigenta i umjetničkog vođe orkestra. Gostovali su na džez festivalima širom Evrope, država bivše Jugoslavije, a ovo je prvi nastup u Sarajevu. Orkestar koji čine mladi ljudi, poznat je po profesionalnosti, velikom žaru izvođenja i raznovrsnom repertoaru.

Nina Strnad je mlada slovenačka pjevačica koja je studije završila na najprestižnijoj akademiji savremene muzike u New Yorku. Kritičari smatraju da je jedna od najboljih slovenačkih džez pjevačica svih vremena. Kao predstavnica Slovenije, nastupila je sa European Jazz Orchestra, kao i sa mnogim priznatim muzičarima regije i svijeta.

Oto Pestner je jedan od najboljih evropskih vokalista. Njegov opus seže od operete do rocka, od popularne do džez muzike. Simio je više stotina ploča. Nastupao je sa najvećim imenima džez stvaralaštva a samo neka od njih su: Bobby McFerrin, Dexter Gordon, B. B. King, New York Voices i mnogi drugi.