Kultura
0

Vrhunski evropski hor u programu SVEM-a

Klix.ba
Akademski hor Obilić osnovan prije 129 godina jedan je od najboljih horova u Evropi što potvrđuju i nagrade osvojene na nedavnom prestižnom Internacionalnom festivalu horova u Antaliji u Turskoj.

Nagrade za najbolji mješoviti hor, najbolje izvođenje turske kompozicije i najboljeg dirigenta, tri su prve nagrade, koje je u izuzetno jakoj konkurenciji čuvenih horova Evrope, osvojio hor koji djeluje u sklopu AKUD Branko Krsmanović iz Beograda.

Ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama svijeta: Carnegie Hall u New Yorku, Acropolis opera u Nici, Sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sala Berlinske filharmonije, Zlatna sala Musikvereina u Beču, a među najveće uspjehe hora ubraja se osam tromjesečnih turneja po SAD-u, kao i turneje u brojnim evropskim državama kao i Meksiku i Argentini, te učešće na proslavi 2000 godina kršćanstva u Rimu i na Prvom svjetskom horskom festivalu u Beču 2001. godine.

Hor Obilić nastupit će na ovogodišnjim Sarajevskim večerima muzike a u njihovom koncertu možete uživati 9. maja u 20.00 u Crkvi sv. Josipa na Marijinom Dvoru. Ulaznice za koncert po cijeni od 15KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Više informacija o programu koncerta možete naći na ww.maf.ba.