Kultura
0

Vrhunska tehnika na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Svake godine Jazz Fest iznova pomjera produkcijske standarde kada su u pitanju razglasna, rasvjetna i video tehnika.

Poznato je da su koncerti Jazz Festa rijetke prilike u Bosni i Hercegovini u kojima publika zaista može uživati ne samo u muzici već i u produkciji samih koncerata. Kako saznajemo iz direkcije festivala, ove godine na glavnoj sceni 11. Jazz Festa Sarajevo 2007 u Bosanskom kulturnom centru koncerti će biti ozvučeni opremom jednog od najboljih proizvođača razglasne tehnike iz Sjedinjenih Država – kompanije Mejer Saund (Meyer Sound), a koji se u Bosni i Hercegovini koristi po prvi put.

Ne samo da će se koristiti oprema ovog renomiranog proizvođača, nego će se koristiti modeli iz njihove najbolje serije – Majlo Sistem (Milo System). I na drugim scenama 11. Jazz Festa, kada je razglas u pitanju, koristit će se vrhunska tehnika. Na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih, Solo Stageu u Domu Vojske Federacije BiH i Groove Stageu u dvorani CDA, bit će korištena oprema čuvene britanske kompanije Turbosaund (Turbosound).

Što se tiče tehničara koji će raditi na ovogodišnjem festivalu, glavni inžinjer zvuka će kao i prethodnih godina biti Paolo Vinasija (Vinaccia). Svjetlo će na svim scenama dizajnirati Norvežanin Tord Knudsen koji je prošle godine prvi put bio angažiran kao dizajner svjetla Jazz Festa. Inače, Knudsen je jedan od najtraženijih majstora svjetla u Skandinaviji, poznat po instalacijama svjetla prikazivanim na različitim festivalima moderne umjetnosti.