5. susreti bibliotekara slavista
0

"Vratiti korisnike bibliotekama"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodni susreti bibliotekara slavista (ICSL) održat će se od 18. do 22. aprila 2009. godine u Sarajevu.

Ovogodišnji 5. jubilarni susreti tematski će biti posvećeni korisnicima biblioteka, što se nametnulo kao logičan slijed prethodnih konferencija kada se razgovaralo i raspravljalo o slavističkim zbirkama i budućnosti slavističkih zbirki kod nas i u svijetu, zatim o razvoju i primjeni savremenih tehnologija, te o primjerima najboljih praksi koje su krucijalne za razvoj bibliotečke djelatnosti: međubibliotečka saradnja, pitanje kadrova, finansiranje i slično.

Kako najavljuju organizatori, na predstojećim susretima pokušat će se odgovoriti na pitanja koja se dotiču korisnika, i to: Ko su korisnici danas? Da li su se njihove potrebe promijenile u zadnja dva desetljeća? Koliko su nove tehnologije uticale na njihovu percepciju biblioteke? Šta korisnici žele od bibliotekara? Šta bibliotekari mogu ponuditi danas? Koja je razlika u tipu, kvaliteti i obimu usluga danas u odnosu na jučer? Šta nam to donosi korisničko sutra? Da li zaista postoji Biblioteka 2.0? Kakav je anticipirani odnos između Bibliotekara 2.0 i Korisnika 2.0?

Do sada je na susretima ICSL-a prisustvovalo više od 600 učesnika iz cijelog svijeta što ga sigurno čini jednim od prestižnijih regionalnih, ali i evropskih skupova posvećenih bibliotečkim i informacijskim znanostima.

Ove godine će svoje radove predstaviti više od 30 izlagača iz cijelog svijeta. Konferencijski dio Susreta biće u prostorijama Mediacentra u Sarajevu.