Crni dan za kulturu BiH
947

Vrata Zemaljskog muzeja sutra će biti zakovana daskama

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine sutra će nakon 124 godine rada zatvoriti svoja vrata za javnost, a čuvanje prostorija u kojima su neprocjenjive zbirke bit će povjereno sarajevskoj policiji.

Četvrti oktobar ostat će crnim slovima upisan u bosanskohercegovačkoj povijesti. Institucija koja čuva nacionalno blago svih naroda BiH je zbog indolentnog odnosa vlasti primorana staviti ključ u bravu.

Direktor ove kulturne institucije Adnan Busuladžić je u izjavi za Klix.ba kazao da će ulazna vrata Muzeja biti zakovana daskama.

"Ako je zatvoreno, onda je zatvoreno! Improvizirali smo već 15 godina, posljednje dvije intenzivno, ali što je dosta, dosta je! Dalje ne možemo, radnici rade bez plata i bez ikakve nade da će status Muzeja biti riješen", kazao je Busuladžić za Klix.ba te ogorčeno dodao: "Ako Muzej nikome ne treba, onda ga treba politi benzinom i zapaliti".

Glavni čovjek Muzeja naglašava da im se, otkako su najavili zatvaranje, pa do danas apsolutno niko od nadležnih nije javio.

"Ne postoji zvanična institucija kojoj se nismo obratili, molili, tražili, slali dopise. Obraćali smo se i OHR-u, ambasadama i međunarodnoj zajednici da oni potaknu domaće instance da reaguju, ali ništa", naglašava Busuladžić.

Svi problemi Zemaljskog muzeja proizilaze iz neriješenog pravnog statusa. Nakon rata niko nije želio preuzeti ulogu osnivača. Do kraja 2010. finansirali su se novcem Ministarstva civilnih poslova BiH. Tada počinje sunovrat.

U 2011. nije bila formirana vlast, a u 2012. su zbog promijenjenog konkursa Ministarstva mogli aplicirati samo za finansiranje projekata, a ne osnovne djelatnosti. Zemaljski muzej, ističe Busuladžić, s tim ne može pokriti ni troškove plaća uposlenika.