Nema rješenja na vidiku
0

Vrata Umjetničke galerije BiH i dalje zatvorena

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Umjetnička galerija BiH i dalje je već skoro mjesec dana zatvorena za javnost, dok na vidiku nema nikakvog rješenja teške situacije u kojoj se nalazi ova institucija kulture od državnog značaja, potvrdila je danas Feni kustosica Galerije Ivana Udovičić.

Ona je navela da još uvijek čekaju uplatu interventnih sredstava u iznosu od oko 40.000 KM koje je obećao federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, iako su i ona samo "gašenje požara", a ne rješenje problema.

"Umjetnička galerija BiH i dalje nema ni direktora ni upravni odbor. Mi stalno apeliramo kod svih nivoa vlasti u BiH da se naša situacija riješi, dok smo od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili odgovor da se neće uopće uplitati u probleme Galerije", istaknula je Udovičić.

Ona je u nedoumici da li će sedam institucija kulture od državnog značaja bez riješenog statusa, kojima pripada i Umjetnička galerija BiH, za ovu godinu uopće dobiti godišnja sredstva od Ministarstva civilnih poslova BiH od kojih su najvećim dijelom i preživljavali, jer još uvijek nije formirana državna vlast u BiH.

To je Feni potvrdila i glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj, navodeći da su grant sredstva koja se već četiri godine po javnom pozivu dodjeljuju institucijama kulture planirana i u ovogodišnjem budžetu, ali zbog neformiranja državne vlasti on još uvijek nije ni usvojen.

"Dva su granta u okviru ovog finansiranja - za međunarodnu saradnju i finansiranje projekata koje prijave institucije kulture", istaknula je ona.

Rulj je također potvrdila da Ministarstvo civilnih poslova BiH nema nikakvu nadležnost za imenovanje novog direktora niti upravnog odbora Umjetničke galerije BiH, kao ni za ostalih šest institucija kulture od državnog značaja.