Nova knjiga dr. Zaima Bilalbegovića
0

"Vraćanje izgubljene radosti življenja"

FENA
Knjiga "Vraćanje izgubljene radosti življenja - 72 dana sa neuropsihijatrom u ordinaciji", autora Zaima Bilalbegovića, koja sažima autorovo iskustvo kao neuropsihijatra-specijaliste i psihoterapeuta, predavača i sudskog vještaka neuropsihijatrijske struke, predstavljena je večeras u Sarajevu.

O knjizi koja svjedoči o konkretnim psihijatrijskim slučajevima i autorovoj praksi - terapijskom pristupu i tretmanu pacijenata, govorili su recenzenti akademici Abdulah Sidran i Muhamed Filipović, kao i neuropsihijatar Ismet Cerić.

Akademik Sidran istaknuo je kako se radi o iznimno zanimljivom štivu s nesumnjivim literarnim kapitalom.

Ocjenio je da je cijela fabula knjige inspirativna sa stanovišta scenaristike i književnog doživljaja, te da svaka od priča o 39 konkretnih slučajeva (tretmana pacijenata sa psihičkim smetnjama) zapravo predstavlja "gotov film".

Akademik Filipović kazao je kako duša predstavlja najveću tajnu koja je u fokusu filozofije još od vremena Platona i Aristotela.

U tom kontekstu on knjigu vidi kao uvod u tajnu duše kroz praksu i ordinaciju samog autora.

Dr. Cerić ukazao je na značaj brige o mentalnom zdravlju kroz prevenciju, dijagnostiku, liječenje i psihosocijalnu rehabilitaciju duševnih bolesnika.

Autor Zaim Bilalbegović naglašava ulogu odgoja u pogledu osiguranja psihičke energije kao preduvjeta "normalnom funkcioniranju".

Knjiga, kako je rečeno, nosi snažnu poruku o potrebi reinterpretacije stavova o ljudima sa psihičkim smetnjama koji zbog toga ostaju "obilježeni" u širem društvenom okruženju, te predstavlja svojevrstan poziv za humaniji odnos spram takvih bolesnika i na slamanje ukorijenjenih predrasuda u toj domeni.

Ljudsko biće je najsloženiji univerzum čiji se identitet oblikuje i posreduje specifičnim društvenim relacijama i okruženjem, rečeno je.

Mnogim činjenicama iz moderne psihijatrijske nauke i prakse autor je dao svoju interpretaciju, ne bojeći se da se izloži primjedbama i kritikama brojnih znalaca i pseudoznalaca konvencionalnih znanja i vještina savremene nauke i prakse.

Nova knjiga Zaima Bilalbegovića štampana je u ediciji Izdavačke kuće ''Connectum''.