Kultura
0

Vlada FBiH "Deblokadi" donirala 100 hiljada KM

FENA
Premijer Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić je u ime Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH donirao 100 hiljada KM produkcijskoj kući "Deblokada" Jasmile Žbanić.

"U ime Vlade FBiH zahvaljujem na svemu što ste uradili za Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo kulture i sporta FBiH s Gavrilom Grahovcem na čelu je i do sada pomagalo bh. autorima a to će raditi i ubuduće", rekao je Hadžipašić na današnjem prijemu koji je organizovan u čast Jasmile Žbanić i ekipe filma "Grbavica" te dodao kako je posebno ponosan na govor koji je mlada redateljica održala na dodjeli nagrade "Zlatni medvjed".

"Vi ste, kao niko do sada, svojim filmom i svojim govorom otvorili oči svijetu i ukazali na probleme silovanih žena u BiH", istakao je Hadžipašić.

Jasmila Žbanić u svom govoru zahvalila je premijeru i ministrima Vlade FBiH na podršci i pomoći te dodala kako će u budućnosti apelirati da usvoje budžet za silovane žene.

"One žive u užasnim okolnostima bez ikakve pomoći i interesovanja za njihove probleme. Molim Vas, pomozite im da vrate svoje dostojanstvo", apelovala je redateljica "Grbavice".

Premijer Hadžipašić poklonio je ovogodišnjoj pobjednici Berlinalea umjetničku sliku te ručni rad u srebru "Sjećanje na porušeno Sarajevo".