Kultura
0

Vjetrenica u holandskom glasniku "Speleophilately International"

FENA
Vjetrenica
Vjetrenica
Novi broj glasnika Speleophilately International, koji se bavi poštanskom filatelijom povezanom s pećinama, posvetio je tri stranice, uključujući i naslovnu, pećini Vjetrenici.

Broj 84 glasnika donosi fotografije otiske ulaznice u Vjetrenicu, dvije poštanske markice i opis jednog neuspješnog pokušaja posjeta Vjetrenici, koji je urednik J.P. van der Pas poduzeo prije nekoliko godina.

Objavljena je nova markica Vjetrenice koju je krajem 2008. izdalo preduzeće BH Pošta iz Sarajeva. Prizor predstavlja Veliko jezero po fotografiji iz monografije "Vjeternica - pogled u dušu Zemlje".

Pored nje, objavljena je slika poštanske markice Vjetrenice koju je 2005. izdalo preduzeće HP Mostar. Također, otisnuta je ulaznica u Vjetrenicu broj 1239 s datumom "30 09 79" i cijenom od 10 dinara.

Speleophilately International je vizuelno skromno izdanje, izlazi u Holandiji od maja 1981. i pokriva tematiku iz cijelog svijeta. Njegovo internet izdanje opslužuju Sarajke Ajna i Edina Mulaomerović, koje od rata žive u Holandiji.

J.P. van der Pas, inače strastveni filatelista i voditelj Komisije za vulkanske pećine pri Svjetskoj speleološkoj uniji, pokušao je prije nekoliko godina posjetiti Vjetrenicu. Krenuo je automobilom od Metkovića do Slanog i kad se suočio s malograničnim prijelazom produžio je preko Dubrovnika i Trebinja do Zavale. Kako nema mobitel, nije bio u mogućnosti nazvati Speleološku udrugu da mu otvore pećinu, pa se nakon vožnje koja mu je uzela veći do dana vratio neobavljenog posla, saopćeno je iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje".