Lastavica kod Zenice
0

Vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2009."

FENA
Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, odnosno Muftiluk zenički organizatori su vjersko-kulturne manifestacije "Lastavica 2009." koja će biti održana 2. augusta na lokalitetu Lastavice, udaljenom 24 kilometra od Zenice.

Kako je danas na pres-konferenciji izjavio muftija zenički Ejub efendija Dautović, koji je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, program "Lastavice 2009.“ počinje u petak, kada će u 19 sati biti promoviran roman "Pjesme divljih ptica“, autora prof.dr. Enesa Karića.

  • Lastavica je dovište još od 1463. godine ali je ovo prvi put da se organizuje pod okriljem Islamske zajednice BiH. U okviru manifestacije bit će održan veliki broj kulturnih i sportskih aktivnosti. Vjerski program na platou Lastavice počinje u subotu s akšam- namazom, a završava u nedjelju s ikindija-namazom. U nedjelju prije podne-namaza poglavar Islamske zajednice BiH reis Mustafa ef. Cerić uputit će lastavičku poruku, dok će lastavičku dovu učiti Mahmut ef. Karalić. Podsjetio bih da ovogodišnja Lastavica nosi poruku: Tradicija sjećanja, izjavio je muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Organizatori očekuju dolazak više od deset hiljada gostiju.